I november slÀppte Svenska Naturskyddsföreningen en rapport som visade pÄ höga halter miljögifter i fisk. Bland annat kunde man konstatera att odlad lax frÄn Norge innehÄller bromerade flamskyddsmedel, PDBE.
För att följa upp resultatet skickade Testfakta in fem paket norskodlad gravad lax för analys. Alla fabrikat ligger nĂ„got under de halter som Naturskyddsföreningens analys visade. Men ett av fabrikaten sticker ut. I den ekologiska laxen frĂ„n Ănglamark var halterna klart mycket högre Ă€n övriga i testet.
Se hela testresultatet som pdf-fil.
PÄ Livsmedelsverket Àr man inte förvÄnade över Testfaktas resultat.
- Vi har fÄtt ungefÀr samma halter i vÄra undersökningar. Men det Àr intressant att det skiljer sÄ mycket mellan fabrikaten och att det Àr den ekologiska som sticker ut. Troligtvis har det att göra med fodret. Vi har haft liknande fall dÀr vi under en period hittade förhöjda dioxinhalter i ekologiska Àgg, sÀger Per Ola Darnerud, toxikolog pÄ Livsmedelsverket.
Att det rör sig om fodret Àr nÄgot som bekrÀftas av Anne-Katrine Lundebye Haldorsen, professor och forskare vid Norges nationella fiskforskningsinstitut, Nifes, i Bergen. Nifes har gjort flera studier pÄ bromerade flamskyddsmedel i just fiskfoder.
- Det Àr primÀrt fodret som utgör kÀllan för de hÀr Àmnena. Ju mer fiskolja och fiskmjöl laxen fÄr desto högre halter PBDE ,och ju mer vegetabiliska Àmnen ju lÀgre halter PBDE. FodersammansÀttningen kan skilja mycket frÄn producent till producent, sÀger hon.
I dag finns inget grÀnsvÀrde för bromerade flamskyddsmedel i fisk. Men EU hÄller pÄ att ta fram grÀnsvÀrden för bÄde sjÀlva fisken och för tolererbart dagligt intag, TDI, av Àmnena för mÀnniskor. Vilka nivÄer det kommer att röra sig om kan varken Livsmedelsverket, EFSA (EU:s livsmedelsmyndighet) eller de forskare Testfakta talat med svara pÄ. I dagslÀget Àr forskningen oense om hur farligt bromerade flamskyddsmedel Àr.
Naturskyddsföreningen har i efterhand fÄtt kritik för att man i sin rapport anvÀnde sig av ett föreslaget grÀnsvÀrde som Ànnu inte Àr vedertaget. VÀrdet ligger lÄngt under de halter som hittades i sÄvÀl Naturskyddsföreningens som Testfaktas analyser.
- Vi hade inte hört talas om detta grÀnsvÀrde före Naturskyddsföreningens rapport, sÄ det verkar inte vara sÄ vÀl förankrat Ànnu, sÀger Per Ola Darnerud pÄ Livsmedelsverket.
Men Àven om det inte finns nÄgot grÀnsvÀrde finns det mycket djurstudier som tyder pÄ att vissa bromerade flamskyddsmedel kan ge allvarliga hÀlsoeffekter vid lÄngvarig exponering. De anses bland annat kunna pÄverka hjÀrnans utveckling hos foster och spÀdbarn samt ha effekter pÄ mÀnniskors fortplantningsförmÄga.
Per Eriksson, professor vid Institutionen för organismbiologi, Àr en av de forskare vars studier kommer ligga till grund för det kommande grÀnsvÀrdet.
- VÄr forskning pÄ djur visar att PBDE, vid samma doser, ger samma typ av skador som PCB:er. Det Àr framförallt precis före och efter födseln dÄ hjÀrnan utvecklas som utgör den kritiska perioden, sÀger han.
Men trots dessa forskningsresultat och trots att flera studier visar pÄ bromerade flamskyddsmedel i odlad lax frÄn Norge tycker inte Livsmedelsverket att det finns nÄgon anledning att Àndra pÄ kostrÄden till bland annat gravida.
I dag avrÄds inte gravida att Àta odlad lax frÄn Norge.
- I dagslÀget finns det inget som ger tillrÀckligt stöd för att Àndra nÄgra rekommendationer. Det Àr inte helt enkelt att översÀtta djurstudier till hÀlsorisker för mÀnniskor, och vad de hÀr studierna pÄ rÄttor och möss egentligen sÀger, diskuteras fortfarande flitigt i forskarvÀrlden, sÀger Per Ola Darnerud pÄ Livsmedelsverket.
- Lax och annan fet fisk innehÄller dessutom mycket nyttiga fetter som Àr viktiga för bland annat fostrets utveckling.
Testfakta lĂ€t Ă€ven analysera fettsammansĂ€ttningen i den gravade laxen. Ăven hĂ€r skiljer sig fabrikaten Ă„t och den som har klart högst andel omega 3 Ă€r Ănglamarks ekologiska lax.
Att den fisk som innehÄller mest miljögifter Àven har högst andel nyttiga fetter Àr logiskt, menar Anne-Katrine Lundebye Haldorsen vid Nifes i Bergen.
- Ăven fettsyresammansĂ€ttningen Ă€r beroende av vilket foder laxen fĂ„r. Ju mer vegetabiliskt foder desto mindre omega 3.
- Om vi Àndrar fodersammansÀttningen för att fÄ ner halterna av miljögifter minskar vi alltsÄ Àven mÀngden nyttiga fetter i fisken, sÀger hon.