Mer restauranglikt i skolmatsalarna

Servicen har skruvats upp och pulvermoset är portat. Skolmatsalarna ska kännas mer som en restaurang.

Kockarna Ann Gustafsson och Liselotte Hulthin har fått en nytändning efter att skolköken ska bli mer som restauranger.Foto: Ola Axman

Kockarna Ann Gustafsson och Liselotte Hulthin har fått en nytändning efter att skolköken ska bli mer som restauranger.Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2012-06-12 00:00

Sedan i januari erbjuder flera skolmatsalar i Västerviks kommun eleverna på två maträtter.

- Vi ligger i framkant med detta i Sverige. Meningen är att få barnen att äta maten och att få det hela mer restauranglikt, säger Västerviks kostchef Gunilla Ekfeldt.

För att åstadkomma det har skolbespisningspersonalen gått på servicekurs.

- Det är viktigt för att vi ska påminnas om att vi ska vara trevliga, men också hur vi kan använda den där lilla dillkvisten för att höja matupplevelsen. Vi ska förstå vad service är och förstå att det är viktigt hur vi presenterar maten på menyerna. Det ska inte bara stå kött och sås utan skrivas på ett mer inbjudande sätt.

Ekfeldt tycker sig känna att barnen äter mer nu. Det finns alltid något som barnen vill ha menar hon. Det har även blivit tystare i en del matsalar sedan de börjat med plasttallrikar och plastbestick.

- En anledning till de tystare matsalarna är att vi inte diskar under lunchen längre.

För att få det ännu mer restauranglikt ska man börja med att dela upp matsalarna i mindre rum.

- Det är långt ifrån perfekt så som det ser ut idag. Vi har ett uppdrag att spara pengar och det rimmar dåligt med att göra matupplevelsen bättre för barnen. Men vi har slutat med pulvermoset och tar ut svängarna mer. Jag tycker att matupplevelsen blir bättre och bättre i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om