Mer än var tredje politiker 65-plussare

35 procent av politikerna i Västerviks kommun har fyllt 65 år. Det ligger över riksgenomsnittet.

Mer än en tredjedel av politikerna i Västerviks kommun har fyllt 65 år.

Mer än en tredjedel av politikerna i Västerviks kommun har fyllt 65 år.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2020-05-18 06:00

Det är Statistiska Centralbyrån som tagit fram statistik på uppdrag av nyhetsbyrån Siren, om andelen äldre på förtroendeuppdrag i svenska kommuner.

I Västerviks kommun befinner sig 34,5 procent i åldersspannet 65 till 74. Det är över riksgenomsnittet på 30,9 procent. Å andra sidan har Västervik en befolkning med hög medelålder. 34,5 procent motsvarar ganska exakt andelen 65-plussare av den röstberättigade delen av befolkningen.

Kommunfullmäktiges ordförande Sverker Thorén (L) blir inte förvånad när han hör siffrorna.

– Det kan nog stämma, men så har det sett ut i Västerviks kommun sedan jag började engagera mig politiskt.

Både Sverker Thorén och arbetarekommunens ordförande Gunnar Jansson (S) säger att det kan vara att få svårt yngre att engagera sig politiskt. Många aktiva ungdomspolitiker flyttar från orten för studier efter att man slutat på gymnasiet.

Sverker Thorén säger att Liberalerna hade ett tillflöde av personer som befinner mitt i livet inför förra valet. Han pekar också på två insatser för ett föryngrat fullmäktige.

– Vi vet att många vill använda kvällarna för att umgås med familjen. Därför införde vi dagsammanträden.

Den andra insatsen är ungdomsfullmäktige där gymnasieelever får en inblick i beslutsfattandet.

– Ser man att man kan vara med och påverka kan det leda till ett engagemang längre fram.

Kan en hög andel äldre politiker påverka politikens innehåll?

– Ja, som politiker spelar alltid den bakgrund och de erfarenheter man har in, säger arbetarekommunens ordförande Gunnar Jansson (S).

Han var med i valberedningens arbete inom Socialdemokraterna inför valet 2018. I Socialdemokraterna försökte man få en bra fördelning avseende ålder och kön. Längre tillbaka var även den geografiska spridningen viktig. I dag förutsätts kandidaterna representera hela kommunen.

En nämnd där representationen av 65-plussare är särskilt stark är barn- och utbildningsnämnden. Sju av elva ordinarie ledamöter är 65 år eller äldre. Yngst är faktiskt ordförande Marcus Fridlund (S). Han ser inte andelen 65-plussare som ett problem.

– Tar man även med ersättarna så tycker jag att vi har en bra mix.

Skolan och barnomsorgen förändras ständigt. Har de äldre rätt bild av hur verksamheten ser ut?

– När man är ny på uppdraget har man kanske inte det, men alla politiker gör verksamhetsbesök som kontaktpolitiker. Efter några sådana besök så blir man ganska insatt, svarar Marcus Fridlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!