Mer Ă€n hĂ€lften av personalen uppsagd – 7 maj sker förĂ€ndringen

Svensk hemleverans, företaget som kör ut VÀsterviks-Tidningen och de andra tidningarna i NTM, varslade tidigare i Är om uppsÀgningar efter den minskade frekvensutdelningen. FrÄn och med den 7 maj försvinner mer Àn hÀlften av buden i VÀstervik och Vimmerby.

Mattias Ternstedt, vd Svensk hemleverans.

Mattias Ternstedt, vd Svensk hemleverans.

Foto: Albin Wiman

VĂ€stervik2024-04-30 16:00

Det Ă€r 29 bud som kommer att fĂ„ sluta pĂ„ Svensk hemleverans – SVHL – frĂ„n och med tisdagen den 7 maj. 21 bud blir kvar. Det Ă€r en jĂ€tteförĂ€ndring, det sĂ€ger SVHL:s vd, Mattias Ternstedt. 

– Eftersom vi gĂ„r ner i frekvens sĂ„ innebĂ€r det att halva upplageintĂ€kten försvinner mer eller mindre. 

Det var den 25 januari som personalen i VĂ€stervik och Vimmerby fick informationen om att tidningarna skulle börja delas ut varannan dag. Förhandlingarna hölls i februari. 

– Det Ă€r en stor förĂ€ndringsresa just nu och det Ă€r kopplat till digitaliseringen. Men man fĂ„r göra det bĂ€sta av situationen, sĂ€ger Ternstedt. 

Är det mĂ„nga som varit ledsna?

– Absolut, det Ă€r en stor omstĂ€llning för oss. Personalen har erbjudits stöd. 

Hur kommer kunderna att mÀrka av förÀndringen?

– Det blir nya rutter och det kan pĂ„verka kvaliteten initialt. Kunderna kan fĂ„ tidningen pĂ„ nya tider, har man fĂ„tt den vid 04 sĂ„ kanske man nu kommer fĂ„ den vid 05:30 istĂ€llet, men det kan gĂ„ Ă„t andra hĂ„llet ocksĂ„. Alla kommer fĂ„ nya linjer och det brukar ta nĂ„gra dagar innan det sĂ€tter sig. Men vi Ă€r vana att göra omlĂ€ggningar sĂ„ det ska gĂ„ bra. 

Av de 21 buden som blir kvar kommer 18 att jobba i VĂ€stervik och 3 i Vimmerby. Merparten av buden kommer alltsĂ„ utgĂ„ frĂ„n VĂ€stervik men Ă€ven köra ut tidningar i Vimmerby. Tidigare tog det i snitt 3,5 timme att köra ut tidningar pĂ„ en linje, nu nĂ€r omrĂ„dena ökar kommer en linje att snitta pĂ„ 5,5 till 6 timmar. De som blir kvar kommer ocksĂ„ att gĂ„ upp i arbetstid. Innan det hĂ€r hade man inte en enda heltidsanstĂ€llning vid kontoren i VĂ€stervik eller Vimmerby, nu kommer alla anstĂ€llda att gĂ„ upp till heltid. 

– Vi strĂ€var efter att vara en attraktiv arbetsgivare och en högre sysselsĂ€ttningsgrad Ă€r klart positivt, sĂ€ger Mattias Ternstedt. 

Kommer andra delar i verksamheten att pÄverkas, paketutdelningen till exempel?

– Vi kommer att köra ut paketen samma dag som huvudtidningen gĂ„r ut, det blir varannan dag istĂ€llet för varje dag. Men paketen kommer att köras ut ungefĂ€r samma tid som innan.                                                                                                            

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!