Medling - ett sätt att uppnå förståelse

Sedan årsskiftet finns möjlighet till medling mellan brottsoffer och gärningsmän i Västervik. Medlingen är ett sätt att bearbeta händelsen för de inblandade, en möjlighet att gå vidare och uppnå förståelse.

Medlar. Lennart Svennerstad och Raymond Gustavsson är ansvariga för medlingen från polisens sida. Deras förhoppning är att få gärningsmännen på andra tankar och att låta de drabbade få upprättelse. Foto: Anders Steiner

Medlar. Lennart Svennerstad och Raymond Gustavsson är ansvariga för medlingen från polisens sida. Deras förhoppning är att få gärningsmännen på andra tankar och att låta de drabbade få upprättelse. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2006-03-18 00:25
Medlingen är ett samarbete mellan polis och socialtjänst och är en del i det brottsförebyggande, trygghets- och säkerhetsarbetet som bedrivs i Västerviks kommun. Än så länge är det ett projekt som pågår till 31 juli, efter det tas beslut om att permanenta verksamheten.
I första hand inriktar sig medlingen mot gärningsmän mellan 12 och 18 år, men det är ingen stenhård begränsning.
- Vi vill att alla invånare i Västerviks kommun ska få tillgång till det här. Är det en gammal dam som blir väskryckt av någon som är 30 år så stänger vi inga dörrar, säger närpolisen Lennart Svennerstad.
Sedan 2002 finns en lag om att Sveriges kommuner bör tillhandahålla medling för omyndiga gärningsmän. I en lagrådsremiss föreslår nu regeringen att kommunerna från och med 2008 ska bli skyldiga att erbjuda medling då gärningsmannen är under 21 år. Västerviks kommun är dock tidigt ute och redan i vår utbildas Josefina Johansson på frivården för att kunna genomföra medling.

Brott som kan komma i fråga för medling är till exempel skadegörelse, snatteri, misshandel, inbrott och stölder.
- Det finns väl inte så mycket spärrar när det gäller typ av brott. Men när det gäller våld inom familjen, kvinnomisshandel och våldtäkt avråder man, säger socialsekreteraren Michael Fasth.
Men den typen av brott brukar inte förekomma bland yngre gärningsmän.
Innan medlingen hålls flera "förmöten" med gärningsmannen och den målsägande var för sig. Gärningsmannen måste ha erkänt och båda parter måste vilja delta.
- Micke och utredningsmannen pratar med dem och sen börjar förmöten om medling: Vad är det? Hur går det till? När de är uppdaterade på det här ska de klara medlingen själva, säger Raymond Gustavsson som är engagerad i medlingen från polisens sida.
- Vi måste vara säkra på vad de står för innan och veta att de menar vad de säger, säger Michael Fasth.

Under förmötena ställs en form av dagordning för medlingsmötet upp. Det måste vara klart vad parterna ska prata om och vad resultatet av medlingen ska bli. De båda parterna kan sluta en form av kontrakt för hur de ska gå vidare och hur gärningsmannen kan gottgöra sin handling.
Parterna kan få ha med sig föräldrar eller vänner som stöd, men dessa får inte lägga sig i samtalet. Det är också viktigt att det finns en psykologisk balans mellan de båda parterna, den ena får inte ha med sig hela släkten medan den andra är ensam. Därför kan det bli flera medlingsmöten om det till exempel är fyra personer som har misshandlat en annan.
- Vi är ute efter att man ska få upprättelse, plus att vi ska vända skutan för gärningsmannen. De har kanske inte sett en misshandlad förut och vet kanske inte vad det innebär med tappade tänder och sådant, säger Lennart Svennerstad.
- Många är inte uppdaterade på vad det innebär för deras föräldrar. De kanske inte kan gå på fest med grannarna för att deras grabb varit ute och boxats. Det måste man också komma in på - om de inte tänker på sig själva kan de åtminstone tänka på sina anhöriga, säger Raymond Gustavsson.
Bert Johansson, Intersport, målsägande
stöld (värde över 800 kronor)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om