Ju äldre man blir, desto fler piller ligger i medicindosan. Så ser det ut för de flesta, och är i sig inget konstigt. Problemet är att vissa läkemedel, som kanske skrevs ut när patienten var yngre, är mindre lämpliga när man kommit upp i åren. Dessutom händer det att olika mediciner interagerar, alltså påverkar varandra negativt.
Socialstyrelsen har i flera år pekat på att äldre felbehandlas med läkemedel, och nu skärps reglerna. Varje person över 75 år och med minst fem läkemedel ska från och med den 1 september erbjudas en enkel läkemedelsgenomgång varje år.
- Jag tycker att det är bra, det blir säkert bra i slutändan, säger Kerstin Björkman-Lundberg, apotekare på Västerviks sjukhus.
Men redan nu är sjukvården i Västervik på god väg i frågan. Flera läkemedelsprojekt har genomförts de senaste åren. Ett av dem resulterade i ett äldreteam, bestående av folk från flera yrkeskategorier, som bland annat ser över äldres läkemedelslistor på ortopedavdelningen och kirurgavdelningen.
- Det är ett lyckat projekt, som fortfarande är under utveckling, säger Suzanna Lövgren, apotekare, som ingår i teamet.
På kliniken för geriatrik och rehabilitering pågår ett liknande samarbete, där apotekare, som en del av vårdteamet, går igenom patienternas läkemedelslistor. Under ett femveckorsprojekt gav apotekaren i snitt fyra åtgärdsförslag per patient - och 85 procent av förslagen genomfördes av läkare.
- Det är ett fantastiskt samarbete där läkare och apotekare kompletterar varandra, säger Suzanna Lövgren.
Även på äldreboenden kan brukare med många mediciner få en läkemedelsgenomgång. Än så länge är det dock bara på Gertrudsgården i Västervik som det sker mer regelbundet.