Munkar, gycklare, musiker och hantverkare. Alla hjälptes de åt att skildra hur livet i Sverige kunde te sig då det begav sig. Lördagen den 18 september arrangerade Västerviks Museum evenemanget "Den glada medeltiden" på Kulbacken. Några som medverkade var Eastland Dragons som bjöd på inlevelsefull strid i full rustning samt länets hemslöjdskonsulent Thea Östin som visade den gamla tekniken nålbindning.
Vid parkeringen stod museichefen Olof Nimhed och hälsade välkomna. Alla kanske inte kände igen honom. Han var nämligen dagen till ära klädd till munk i fotsid munkkåpa.
Utanför ladugårdsbyggnaden dukades upp till det marknad med mat och hantverksförsäljning.
Och vid backkrönet hittade vi länets hemslöjdskonsulent Thea Östin som tagit med sig lin och ull vilket var material som användes då det begav sig.
Hon visar ett påbörjat arbete med tekniken nålbindning, en riktigt gammal metod som användes flitigt innan vi började sticka.
– Vi har faktiskt inte stickat särskilt länge, det är en relativt ny teknik ur ett historiskt perspektiv, berättar hon.
Den äldsta vanten i nålbindningsteknik som man hittat i Sverige fann man i Västergötland och den är daterad till 300 efter Kristus, berättar Thea.
Nålbindningstekniken användes för att göra vantar och sockar och allt möjligt.
Resultatet blir ett tätt och kompakt plagg.
– När man skulle hämta is förr ute på sjöarna för att kyla maten med så hade man alltid nålbundna vantar eftersom det ansågs varmast.