Med smak för husmanskost

I vanliga fall är Gustav Nathorst köksmästare på KB, Konstnärsbaren i Stockholm, en av Sveriges äldsta restauranger. På semestern är han nu gästkock i Västervik.

Gustav Nathorst är köksmästare på den anrika restaurangen KB i Stockholm. Här håller han i krepinette , en maghinna av ko som man håller ihop kött med. Gustav trodde först att man skulle kunna beställa den med kort varsel i Västervik, men det gick inte så  han tog med sig maghinnan i en kylväska  från Stockholm.

Gustav Nathorst är köksmästare på den anrika restaurangen KB i Stockholm. Här håller han i krepinette , en maghinna av ko som man håller ihop kött med. Gustav trodde först att man skulle kunna beställa den med kort varsel i Västervik, men det gick inte så han tog med sig maghinnan i en kylväska från Stockholm.

Foto: Staffan Eliasson

Västervik2010-07-28 00:00
Gustav Nathorst kockkarriär började redan vid fyra års ålder då han gjorde sin första ostomelett. Hans mamma och mormor lagade mycket mat, mamman lagade en hel del italienskt och mormor lagade husmanskost. Det har han burit med sig under sin karriär. Han har nu jobbat 15 år som kock och är kökschef på olika restauranger sedan 2001. Sedan i vintras jobbar han som köksmästare på restaurang KB i Stockholm som funnits sedan 1934.Gustavs specialitet är svensk husmanskost med en egen touch och han gillar även det italienska köket.- Mormors mat är fortfarande godast. Jag gillar enkel mat, enkla smaker och rena råvaror. Nathorst är i Västervik och jobbar på Saltmagasinet några dagar under sin semester. Men han tycker bara att det är skönt att ha något göra.- Det är en kul upplevelse att arbeta på en annan restaurang, det finns alltid något nytt att lära sig. Fantastiskt att kunna plocka kryddor från krukodlingen här ute till serveringen. Det är jag inte bortskämd med i Stockholm.Hans specialkomponerade meny för Västervik består bland annat av en bricka med klassiker från KB: en liten toast skagen med surdegsbröd, liten råraka med sikrom, restaurangens "berömda" ört- och vitlöksströmming. Gustav säger att restaurangen omfamnar den svenska husmanskosten och traditionen men även inspireras av fransk och italiensk kokkonst. På fredagar är det till exempel alltid raggmunk med fläsk.Gustavs kulinariska resa fortsätter, från äggomeletten när han var fyra till de lite mer avancerade anrättningar han i dag skapar som köksmästare. - Det är fortfarande lika roligt. Det är ett gränslöst yrke för det kommer alltid nya råvaror och tekniker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om