Med mörkret ökar viltolyckorna

Under perioden 2014-2015 har 5241 viltolyckor inträffat i Kalmar län. I Västerviks kommun har 636 Trafikanter krockat med vilda djur under samma period, hittills.

Kampanj. Under hösten delar Motormännens lokalklubb i Västervik ut information till trafikanter. Här vid Tindereds rastplats.

Kampanj. Under hösten delar Motormännens lokalklubb i Västervik ut information till trafikanter. Här vid Tindereds rastplats.

Foto: Nils Gruvebäck

Västervik2015-09-25 08:49

För att varna och informera trafikanter i kommunen har Motormännens lokalklubb i Västervik återkommande kampanjer där man uppvaktar trafikanter och informerar dem om riskerna som finns och hur man ska agera om olyckan är framme.

– Vi går mot en mörkare årstid med lövfällning, dimma, lägre temperaturer och mer nederbörd. Det tillsammans med en rad andra faktorer gör att risken för olyckor ökar kraftigt, säger Bengt-Erik Nilsson, ordförande i Motormännens lokalklubb i Västervik.

Från och med den 1 oktober tillåts hundar att släppas lösa vid jakt och Bengt-Erik Nilsson menar att den kommande rådjurs- och älgjakten gör att fler ”förvirrade” vilda djur rör sig i och runt våra vägar.

– Med tanke på att många av våra mest utsatta vägområden inom vår kommun dessutom saknar viltstängsel , gör det att risken för viltolyckor ökar än mer.

Med anledning av höstens utmaningar i trafiken genomförde Motormännen i Västervik en kampanj vid Tindereds rastplats i kommunens norra del. Syftet var att informera om de ökade riskerna men också att ge råd och tips för hur man ska bete sig om man blir inblandad i en viltolycka.

– Vi gav muntlig information och delade ut en mängd viltolycksremsor till flera hundra bilister lördagen den 12 september, säger Bengt-Erik Nilsson.

Tips

Att tänka på under resan

Kör inte över tillåten hastighet.

Ha en ”vid” blick.

Var extra uppmärksam om du kör vid gryning eller skymning.

Nationella viltolycksrådet har tagit fram appen ”viltolycka”. Ladda ner denna gratis och aktivera den, så varnar den när du kör in i ett viltolycksdrabbat område.

Att tänka på vid kollision med vilt

Sätt ut varningstriangel.

Ring 112 och anmäla olyckan. Uppge plats, viltslag och djurets eventuella flyktväg. Att inte anmäla viltolycka är ett brott.

Markera olycksplatsen med markeringsremsa, även om viltet är dött.

Om viltet överlevde kollisionen, häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som djuret försvann.

Avlägsna om möjligt döda djur från vägen, men tänk på din egen säkerhet. Använd gärna reflexväst.

Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen. Du kan skadas och djurets lidande kan förvärras.

Olycksdrabbade sträckor/områden i Västerviksområdet

Västerviks kommun medstörsta andelen viltolyckor 489, varav mer än 100 kollisioner med älg och vildsvin.

E22 genom hela kommunen med Gamleby som särskilt utsatt

Rv 40 mot Vimmerby med Ankarsrum som särskilt drabbad

Rv 35 mot Åtvidaberg, där sträckan runt Överum är mest drabbad

Emmaboda med hög andel, 98, kollisioner med älg och vildsvin. Rv 28 Eriksmåla – Emmaboda och Rv 25 väster och öster om Eriksmåla särskilt utsatta

E 22 från Oskarshamn till Misterhultsavfarten.

Källa: Motormännens riksförbunds lokalklubb Västervik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om