Med Moçambique i fokus
Bistånd och utveckling stod i fokus när Lutherhjälpen och Moçambiqueföreningen i Västervik i går fick besök av moçambikierna Ana Maria Fumore och Jorge Sete Sitole från biståndsorganisationen Lutheran World Federation.
Biståndsarbete. Kalle Andersson i Moçambiqueföreningen i Västervik lyssnade i går på Ana Maria Fumore och Jorge Sete Simole berätta om utvecklingsarbetet i deras hemland Moçambique.FOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Men samtidigt finns det fortfarande mycket att göra. Svåra översvämningar och torka ställer till det för jordbruket, sjukdomar som malaria och kolera drabbar delar av befolkningen och problemen med HIV och AIDS är stora.
Därför är biståndet från väst välkommet, säger Ana Maria Fumore, programadministratör för den kyrkliga organisationen Lutheran World Federation i Moçambique.
- Många många personer i Moçambique är tacksamma för det stöd som kommer från Sverige, säger hon.
Under tio dagar är hon och Jorge Sete Sitole på besök i Sverige, inbjudna av Lutherhjälpen i Linköpings stift.
Som del av vistelsen besöker de båda biståndsarbetarna Västervik i tre dagar. På schemat har bland annat besök på kommunen och i olika kyrkor stått. Och i går var paret inbjudna av Moçambiqueföreningen i Västervik för att berätta mer om det arbete som görs i landet.
- Vi har tidigare besökt Moçambique och Swaziland och nu besöker de oss. Vi arbetar bland annat med jordbruksutveckling, vattenfrågor och hälsofrågor, säger Lisbeth Boberg, som arbetar som lutherhjälpsombud vid Svenska kyrkan i Linköpings stift.
För biståndsarbetarna i Moçambique handlar mycket av arbetet om att bygga upp skolor och underlätta för landets barn. Men också frågor om kvinnans roll i samhället och mänskliga rättigheter finns med i det arbete som Lutheran World Federation gör i landet.
Samtidigt har också svåra översvämningar och perioder av torka fått arbetet att inriktas på förebyggande åtgärder mot vädrets makter.
- Vi vill att människorna ska vara förberedda när katastrofer väl inträffar. Det kan handla om att bygga vallar eller att man inte ska odla för nära floderna, berättar Ana Maria Fumore och fortsätter:
- Det viktiga är att få folk att själva göra arbetet, att lära dem att använda lokalt material och sina egna händer. Det är det vårt arbete riktas in på nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!