Med ljuset i högsätet för 45:e gången för kompisgäng i Gamleby

I villan på Högsbyvägen i Gamleby är det munter stämning när bästa vänner träffas för att stöpa ljus tillsammans i november månad. En tradition som sträcker sig 45 år tillbaka i tiden.

Gamla ljusstumpar har smälts och de gamla vekarna silas bort.

Gamla ljusstumpar har smälts och de gamla vekarna silas bort.

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-12-04 00:00
LjusstöpningDet är full fart hemma hos Birgit och Karl-Erik Karlsson på måndagskvällen där det gamla kompisgänget (Kerstin och Lars Erlandsson, Enar och Kerstin Wester, Ulla och Christer Gometz och Birgit och Karl-Erik) har sin årliga träff med ljusstöpning. I köket puttrar det för fullt på spisen när värdinnan Birgit Karlsson smälter ljusstumpar och ljusmassa i vattenbad.- Det var för 45 år sedan som vi hade vår första träff här hemma hos oss, berättar Birgit samtidigt som hon håller ett öga på spisen.Flera i gänget har varit lärarkollegor på Åbyskolan en gång i tiden och idén till en träff med ljusstöpning kläcktes under en fikarast på lärarrummet. - Vi flyttade till Halmstad för tre år sedan men vi missar aldrig vår träff i november med vårt kompisgäng, berättar Ulla.Glada skratt hörs från tvättstugan där herrarna har tagit plats för att doppa ljusen i stöpkärlet.Traditionen börjar redan på eftermiddagen med kaffe och hembakat hemma hos Birgit och Karl-Erik som det gjorts i alla år liksom höjdpunkten med oxfilé och klyftpotatis sedan ljusstöpningen är avklarad.- Det har blivit många ljus genom åren som vi har stöpt. Cirka 150 ljus på varje träff blir över
6 000. I år har vi räknat med att stöpa 120 ljus, det räcker numera, säger Lars.Birgit har fört anteckningar från träffarna och berättar att 1980 så kostade ljusmassan 14:50 kronor mot dagens pris på 78 kronor. Oxfilén betingade priset 56 kronor kilot 1977 och i dag kostar den 399 kronor.I begynnelsen så hade kamratgänget ambitioner med både pepparkaksbak, karamellkok med mera samtidigt som de stöpte ljus.- Vi hade fullt hus här i många år när familjerna utökades med barn. Det var livligt på den tiden och barnen var med på träffarna långt upp i åldrarna, berättar Karl-Erik.Det pysslas och småpratas, allt efter som ljusen börja ta färdig form efter cirka 30 dopp i stöpkärlet, och kamratgänget ser nöjda ut med resultatet på den 45:e ljusstöpningen.
Så gör du
Börja med att knyta lagom långa vekar och fäster en mutter som tyngd för att få ljusen rakare.Smält ljusstumpar och ljusmassa i vattenbad.Doppa veken i stöpkärlet med cirka 60-65 graders värme 27 till 30 gånger.Klipp bort muttrarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om