Med ett bra kylskåp klarar du rötmånaden

Rötmånaden inleds i veckan med hög luftfuktighet och värme som följd. Förhållandena är gynnsamma för bakterier men enligt Livsmedelsverket finns det inte några livsmedel man särskilt bör undvika. - Med ett fungerande kylskåp kan man köpa vad som helst utan att oroa sig, säger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket.

Inköpslista är bra att ha för att inte glömma bort något. Foto: Lisa Olaison

Inköpslista är bra att ha för att inte glömma bort något. Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-07-22 17:19
I slutet av fruntimmersveckan inleds det vi kallar rötmånaden. Från och med onsdag bör vi alltså vara extra uppmärksamma på hur vi hanterar matvaror.Åsa Rosengren är mikrobiolog på Livsmedelsverket och hennes lösning är en bra kyl.- Om du har ett fungerande kylskåp, som jag antar att de flesta hushåll har, så kan du köpa vilka varor du vill utan att oroa dig, säger hon.Hon berättar att det är viktigt att inte ha matvarorna så länge i värmen.- När du handlar ska du packa frysvaror i hop med kylvaror och köra raka spåret hem till kylskåpet. Har du långt hem bör du ta med en kylväska med kylklampar, säger Åsa Rosengren.Vid picknick måste man tänka lite noggrannare menar Åsa Rosengren. Varor som är bra vid endagsutflykter är bröd, frukt och grönt samt ost eftersom bakterierna inte växer så fort i dessa livsmedel. Även här rekommenderar hon kylväska.Vid längre utflykter rekommenderar hon konserver och torrvaror.Familjen Brohn med Arne, Carina och Zacharias har tagit sin båt till Västervik med familjen Hellevik som består av Andreas, Eva, Linnea och Alexander. Grannarna från Tyresö vet hur man ska hantera mat på sjön.- Man köper bara det som man behöver. Och man köper frysta varor i stället för färska, säger Andreas Hellevik.- Och innan man öppnar kylen måste man veta vad det är man ska hämta, tillägger Carina Brohn.Ett annat tips är små mjölkpaket i stället för vanliga som de stoppar i kylen som står på närmare noll grader. Och självklart har de med sig konserver och torrmat.- Allting smakar gott ombord på båten, säger Carina Brohn.
Så klarar du rötmånaden
Använd kylväska på vägen hem när du har handlat.Se till att kylvaror kommer in i kylskåpet snabbt.Sätt ned kylskåpet på +5 grader.Kontrollera med termometer var det är kallast. Sätt de känsligaste varorna där.Ta inte fram mer mat än vad som går åt.Tvätta händerna innan matlagning.Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om