Med blick för Pingströrelsen

Pingströrelsen fyller 100 år och Västerviksbon Rune Jonsson har fotograferat en hel del av bilderna i de nyutgivna jubileumsböckerna.

Glömt Jesus. När Pingstkyrkan i Jönköping invigdes 1981, upptäcktes det att man hade glömt att montera upp namnet Jesus på talarstolen. Den här mannen monterade upp bokstäverna under invigningen, medan församlingen sjöng.  Foto: Rune Jonsson

Glömt Jesus. När Pingstkyrkan i Jönköping invigdes 1981, upptäcktes det att man hade glömt att montera upp namnet Jesus på talarstolen. Den här mannen monterade upp bokstäverna under invigningen, medan församlingen sjöng. Foto: Rune Jonsson

Foto:

Västervik2007-06-29 00:25
Två tjocka böcker om pingströrelsens historia ligger på Rune Jonssons köksbord. Han fick dem i förra veckan, när de presenterades på Pingströrelsens årliga nyhemsvecka i Mullsjö. Och han är stolt.
- Jag är enormt glad att få vara med om det här. Jag kunde inte i min vildaste fantasi drömma om att jag skulle vara med i ett bokverk på tusen sidor. Många bilder är dessutom helsidesbilder. Det är en markering att de tycker om dem, säger Rune Jonsson medan han bläddrar i ett av banden.

Ett 50-tal av hans bilder är utvalda till boken. De första fotograferade han redan på 1950-talet.
Han bläddrar och visar en bild från 1955 som föreställer en kvinna i Skellefteå som tar farväl av ett tyskt flyktingbarn.
- Många tyska barn fick komma till Sverige och vara här några månader för att äta upp sig, berättar Rune Jonsson, som på den tiden var Skelleftebo.
Ända sedan dess har han fotograferat och skrivit på frilansbasis. Bland annat för den kristna tidningen Dagen. Bilderna i jubileumsböckerna kommer främst från hans arbete på Dagen.

Rune Jonsson har fotograferat mycket i Afrika. Han har bland annat följt med rörelsens missionärer i deras arbete.
- Missioneringen var den stora delen av pingströrelsens arbete. Missionärerna hjälpte människorna handgripligt med sjukvård och lärare.
Han berättar att många tidningar var skeptiska till rörelsen förut och att kritiserade den.
- Det har varit spännande att vara med och se hur rörelsen har vuxit fram. Tänk vilket gediget arbete alla missionärer har gjort.

En fotograferande morfar väckte Rune Jonssons intresse för fotografi.
- Han var fotograf redan på 1800-talet och när min mamma var barn hjälpte hon till med att vända bilder i mörkrummet. Jag själv såg honom med kameran och det stora stativet.
Rune Jonsson började själv fotografera när han var i tioårsåldern. Nu, som 74-åring, knäpper han inte bilder lika ofta.
Han visar bilder och berättar. I mitten av 1980-talet besökte han exempelvis Tanzania.
- Jag följde med en missionär en dag och jag betalade en familjs sjukbesök. Kvinnan skulle föda barn.
På bilden i boken håller missionären upp den nyfödda pojken. I bildtexten står det att barnet fick namnet Rune.
- De frågade vad jag hette och eftersom jag hade hjälpt dem ville de absolut att pojken skulle få mitt namn, säger han och skrattar.
- Tänk att det finns en man i Tanzania som heter Rune.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om