Med biblioteket går epok i graven i Loftahammar

Beslutet att lägga ner flera av kommunens biblioteksfilialer, togs i juni. Kommunens enorma sparkrav är orsaken. - Det är jättetråkigt, säger Hans Ellervik, ordförande i kultur och fritidsnämnden

Västervik2012-07-28 00:00

Loftahammars bibliotek startade 1876. Pengar till verksamheten samlades in vid de årliga husförhören. I höst tar det slut.

- Det finns ett beslut på att biblioteket ska läggas ned. Det beror på de enorma sparkrav som vi har. Vi ska spara in elva miljoner under 2012-2013. Bara inom Kultur och Fritidsnämnden, säger Hans Ellervik.

Det är flera bibliotek som berörs av sparkraven. Förutom Loftahammars filial, drabbas även Ukna, Edsbruk och Blackstad. Därmed går en lång folkbildningsepok i graven.

- Först lägger man ner biblioteken, sedan lägger man ner hela Kultur och fritidsnämnden för säkerhets skull. Jag vet inte vad som kommer hända med allt nu, säger Hans Ellervik, uppgivet.

Det har i flera fall funnits bibliotek på de aktuella orterna i långt över 100 år. De filialer som blir kvar är Ankarsrum, Gamleby och Överum.

- I Gamleby flyttade vi biblioteket ungefär 400 meter. Då blev det ett himla liv, men det var nog deras räddning. Skulle jag tro.

Det pågår en förändring inom biblioteksvärlden. Utlånandet av skönlitteratur har minskat.

- Vilket beror till stor del på att det är både enkelt och billigt att beställa via internet själv. De böcker som lånas ut i dag är mest fackböcker och barnböcker, berättar Hans Ellervik.

Vad kommer nu hända med all litteratur?
-  Allt material av värde kommer att flyttas till biblioteken i Gamleby eller Västervik. Det är jätteviktigt att inte hembygdslitteraturen skingras. Alla böcker kommer vi ta hand om.

Det är Västerviks kommuns dåliga ekonomi som ligger till grund för dessa tråkiga beslut.

- Alla nämnder är ålagda att spara mängder. Kultur och fritidsnämnden försvinner helt i höst, som det ser ut nu. Vi småpartier blir utslängda och undrar vad som pågår. Att det är rörigt inom kommunen, det är lindrigt uttryckt, säger Hans Ellervik.

Bibliotekens historia

Blackstad hade bibliotek redan 1826, nio år senare avbröts verksamheten för att återuppstå 1915. Sedan 2007 har biblioteket funnits i skolan.

Loftahammars bibliotek startade 1876. Pengar till verksamheten samlades in vid de årliga husförhören.

Odensvi sockenstämma insåg redan på 1850-talet att orten behövde ett bibliotek. År 1859 blev det verklighet.

I Ukna har det funnits biblioteket sedan 1864. På 1950-talet fanns även flera föreningsbibliotek med kommunalt stöd.

I Edsbruk bildades första biblioteket 1910. Det fanns i kyrkans sakristia och var öppet direkt efter högmässan.

Logen Eden hade ett eget bibliotek i Godtemparlokalen på 1920-talet.

Edsbruk var centralort i Tjust-Eds kommun från 1952 och biblioteket hade flera filialer.

Källa: "Biblioteken i Tjust 100 år" av Anna Uppman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!