Mc-utbildning efter personlighet
Nu testar trafikskolorna nya metoder för att utbilda mc-förare. Varje ny elev får göra ett test som visar deras benägenhet att ta risker.- Målet är att utbilda säkrare förare, säger mc-utbildaren Tony Meijer.
Mc-utbildaren Tony Meijer undervisar Anna Häggström. Hon har gjort date-testet och har hamnat i gruppen ansvarstagare.
Foto:
Testet kallas datetest. Trots namnet har det inget med en date att göra utan bokstäverna är en förkortning av drivers attitude type evaluator. Med andra ord ett test för att utvärdera förartypen. Testet är framtaget av Lundaforskaren Inger Lundholm och provas just nu av drygt 30 trafikskolor i Norden.
- Det är en stor hjälp för att snabbt kunna sortera in eleverna efter deras behov. Det gör att utbildningen blir lite effektivare, säger Tony Meijer som driver Tule Bilskola och ansvarar för skolans mc-utbildning.
Testet används än så länge bara på mc-elever och delar in eleverna i fyra kategorier: sensationssökaren, risktagaren, ansvarstagaren och trygghetssökaren.
- Jag tycker att testet fungerar bra. Hittills har resultatet stämt väl överens med hur eleverna är, säger Meijer.
Den här morgonen är det Anna Häggström, 30, som har lektion. Hon har bara tagit fem lektioner och siktar på tio innan säsongen är slut. Körkortet hoppas hon ta nästa år.
- Jag har tänkt ta mc-kort ända sedan jag tog vanligt körkort för elva år sedan. Nu ska det äntligen bli av, säger hon.
Anna Häggström är enligt datetestet en ansvarstagare. Enligt testet gäller följande för henne: För dig är det viktigt att vara en god förebild när du ska röra dig i trafiken. Du tycker det är viktigt att ta hänsyn till andra trafikanter och menar att det är onödigt att det går för fort. Du vill gärna lära dig nya saker lite i taget och tycker det är roligt att lära dig tillsammans med andra. Du tycker också om att läsa på i förväg; att sätta dig in i en ny övning innan du prövar på egen hand.
- Jag tycker att det stämmer väldigt bra. Jag vill gärna att vi går igenom sakerna noga innan vi gör det i praktiken, säger hon.
Med svaret kommer också tips och råd till handledaren om hur lektionerna bäst ska läggs upp för respektive personlighetstyp.
- Jag tror faktiskt att de flesta handledare redan arbetar så här, med den skillnaden att utan testet tar det ju några lektioner innan man förstår vilken slags elev man har. Nu sparar man tid. Det är även en bra hjälp om man ska köra med två elever eftersom man helst vill ha två som är ganska lika, säger Tony Meijer.
- Dessutom blir det kanske lite tydligare för eleven vilken typ av trafikant han eller hon är. Det är särskilt bra för risktagarna.
Datetestet togs fram som ett resultat av något som kallas mc-ola. Det är ett samarbete mellan Vägverket och andra myndigheter och intressenter för att med gemensamma och praktiskt orienterade metoder få ned antalet dödliga mc-olyckor. Datetestet är det som Sveriges Trafikskolors riksförbund valt att bidra med.
Antalet motorcyklar i Sverige har i stort sett dubblerats under de senaste tio åren och i dag finns ungefär 250 000 registrerade motorcyklar. Många som skaffar mc är över 40 och snittåldern för de som tar mc-körkort är 30 år. Nya siffror pekar visserligen också på en ökad snittålder bland mc-förare som omkommer i trafiken, men studier visar att det framför allt är unga män på sportmotorcyklar som löper störst risk att dö.
- För oss som handledare gäller det att anpassa utbildningen så att framför allt risktagarna får praktisk erfarenhet av att de faktiskt inte har kontroll i alla situationer om de kör för fort. Man kan inte lära dem det på teoretisk väg, de måste få testa själva, säger Tony Meijer.
Men det är inte bara risktagarna och sensationssökarna som vållar problem. Även trygghetssökaren kan ligga i riskzonen.
- De törs ofta inte gasa på tillräckligt mycket och kan därför hamna i problem. Men när det gäller trafikfara är de inte ens i närheten av risktagarna och sensationssökarna.
Resultaten från datetestet ska utvärderas under hösten. Enligt forskningsföretaget Trivector, som äger testet, är intresset för att integrera metoden i körkortsutbildningen stort både hos svenska Vägverket och hos dess norska motsvarighet Statens Vegvesen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!