Maud vill ha laddstolpar på landsbygden

Utsläppen av växthusgaser minskar i Västerviks kommun. Från 1990 till år 2020 minskade utsläppen med 34 procent, enligt kommunens hållbarhetsbokslut. Men utsläppsminskningen är inte nog.

Socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) tycker att det är viktigt att det finns laddstationer för elbilar på landsbygden.

Socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) tycker att det är viktigt att det finns laddstationer för elbilar på landsbygden.

Foto: Martina Gradian, Thomas Möller, Karin Hertz

Västervik2023-04-04 21:00

Det är främst utsläppen från uppvärmning av lokaler och bostäder samt utsläppen från olika industriprocesser som har minskat. 

Men utsläppsminskningarna under 30-årsperioden hade behövt vara större. Målet var att utsläppen skulle minska med 40 procent och i dag lever vi svenskar som om vi hade fyra jordklot.

Vi bestämde oss för att höra vad kommunen gör för att minska resursförbrukningen.

undefined
Egenprducerad solel, fossilfri fordonspark år 2025 och energieffektivisering är några exempel på vad Bostadsbolaget och Tjustfastigheter jobbar för, enligt bolagens vd Andreas Horste.

Andreas Horste, vd för Bostadsbolaget och Tjustfastigheter:

– Vi jobbar för att vara fossilfria 2025 och håller på att ställa om till el och HVO-diesel. Vi har också tagit beslut om egen elproduktion med hjälp av solceller. Målet är att producera tre gigawattimmar 2023. 

Bolagen arbetar också för att minska elförbrukningen, bland annat genom att investera i lösningar som bidrar till energieffektivisering, exempelvis värmeåtervinning.

– När vi bygger nytt försöker vi se till att byggnaderna är konstruerade med hållbar isolering och material. Vi satsar också på egen elproduktion och ser till att ha så effektiva anläggningar som möjligt som styr värme och kyla. 

undefined
Socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD) tycker att det är viktigt att det finns laddstationer för elbilar på landsbygden.

Maud Ärlebrant (KD), socialnämndens ordförande:

– Vi jobbar på att få laddstolpar till landsbygden så att vi kan ha elbilar. Våra bilar måste gå dygnet runt och det är en svårighet när bilarna inte kan laddas upp. I stan kör vi mycket med el- och hybridbilar redan nu. Det är på landsbygden det är ett problem. Vi jobbar också på att hitta en smart lösning som gör att vi inte behöver frakta mat så långt. En del av maten som brukarna får tillagas i storkök som ligger långt bort.

undefined
Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) lyfter vikten av att tänka långsiktigt.

Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd:

– Det är viktigt att tänka långsiktigt när vi gör saker och att vi sätter mål. 

Kan du ge något konkret exempel på hur kommunen skulle kunna spara?

– Kommunen är en väldigt stor livsmedelsförbrukare. Där tror jag att det finns väldigt mycket att göra.

Harald Hjalmarsson lyfter också fram lokal elproduktion som ett sätt att minska kommunens energiförbrukning.

undefined
"Vi gör ingenting annat än att jobba för en hållbar framtid, men det är inget som sker över en natt." Det säger Rickard Wester, kvalitets- och miljöansvarig på Västervik miljö och energi.

Rickard Wester, kvalitets- och miljöansvarig på Västervik miljö och energi:

– Vi gör ingenting annat än att jobba för en hållbar framtid, men det är inget som sker över en natt. Vi har exempelvis byggt om fjärrvärmeverket i Gamleby så att det är helt fossilbränslefritt och det arbetet kommer vi fortsätta med. Alla fjärrvärmeverk kommer att vara fossilbränslefria 2030. Våra fordon kommer också vara 100 procent fossilfria 2030.

undefined
Utsläppen av växthusgaser minskar i Västerviks kommun. Men utsläppsminskningen är inte nog.
Så mycket förbrukar vi

År 2020 förbrukade vi svenskar i genomsnitt 7,65 ton koldioxidekvivalenter per person, enligt Naturvårdsverket. Utsläppen har minskat, år 2010 förbrukade svenskarna i genomsnitt 11,16 ton koldioxidekvivalenter per person och år 2008 11,79 ton.

Vi svenskar lever som om det fanns fyra jordklot. Om alla levde som vi svenskar så skulle årsbudgeten av förnybara resurser ha tagit slut den 3 april 2023.

Globalt inträffar Earth overshoot day, Ekologiska skuldens dag, den 28 juli 2023. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!