KD: "Hoppar ju inte av glädje av Bökensvedsbygget"

KD profilerar sig som ett parti som fokuserar på "de mjuka frågorna", de vill hjälpa småföretagare bort från byråkratin, och tror att invandrare behövs för att bemanna de offentliga verksamheterna.

Maud Ärlebrant, KD: "Fick jag leva om livet skulle jag bli barnmorska igen. När jag var färdigutbildad kändes det som att ”komma hem.” För KD utgår politiken från familjen. De profilerar sig i "mjuka" frågor. "Jag hoppas det märkts de senaste fyra åren", säger Ärlebrant.

Maud Ärlebrant, KD: "Fick jag leva om livet skulle jag bli barnmorska igen. När jag var färdigutbildad kändes det som att ”komma hem.” För KD utgår politiken från familjen. De profilerar sig i "mjuka" frågor. "Jag hoppas det märkts de senaste fyra åren", säger Ärlebrant.

Foto: Ellinor Ljung

Västervik2022-08-26 19:00

Vi bad politikerna välja en intervjuplats som är viktig för dem. Vi möter Kristdemokraternas Maud Ärlebrant på Nygatans famijecentral i Västervik. Hon har varit barnmorska sedan 1986, och jobbat på Nygatan i 20 år. 

– Fick jag leva om livet skulle jag bli barnmorska igen, berättar hon.

Platsen är viktig, både privat och politiskt. 

– KD:s fokus är ju familjen, förklarar Ärlebrant, och fortsätter: 

– Familjer kan se olika ut, och alla kan behöva stöd. 

Däremot räcker inte stödet. 

– När vi utökade en kuratorstjänst från två timmar till en 75-procentstjänst så fullbokades kuratorn direkt. Vi ser att barn- och unga mår psykiskt dåligt, och narkotikaanvändningen hos unga ökar. Kommunen, regionen och polisen måste samarbeta mer. Det räcker inte med att skicka ut ett brev till föräldrar eller anordna föräldramöten, vi måste göra insatser för de som inte kommer till föräldramötena. 

Ärlebrant har både varit kommun- och regionpolitiker de senaste fyra åren. Hon hoppas på ett stort förtroende från väljarna i år. 

– Vi framträder mycket i mjuka frågor, som rör barn och äldre. Jag hoppas att det har hörts och märkts de senaste fyra åren. 

En av KD:s viktigaste frågor är att införa fler renodlade demensavdelningar. Idag kan människor med fysiska sjukdomar och demenssjukdomar bo på samma avdelning på särskilda boenden. 

– Att någon som är helt klar i tanken bor med någon som vandrar runt eller inte kan föra ett samtal är inte bra för någon. Människor med demens behöver aktivitet, och när alla har samma sjukdom är det lättare att hitta en gemensam nivå, förklarar hon.

I vården är språkkrav viktigt för KD.

– Gamla hör dåligt. Kanske blir det fel kollegor emellan. Men samtidigt behövs fler invandrare i vården. Vi behöver hitta nya system för att ge dem rätt förutsättningar. 

Vad kan det handla om? 

– Det är svårt för någon som gått SFI men blivit föräldraledig att komma tillbaka på samma undervisningsnivå som innan de fick barn. Kanske har de inte pratat svenska hemma. På riksnivå vill vi se ett lagstadgat språk- och babycafé. Att lära sig språket blir ett tvång, men ett tvång som innebär frihet och självständighet. 

De som inte röstar på er, vad har de missat? 

– De har missat att vi vill se mindre barngrupper. Vi vill satsa mer på äldreomsorgen. Vi vill att det ska bli lättare att starta företag och satsa på ökad inflyttning. Men jag kan inte säga att jag hoppar av glädje när vi bygger Bökensved arena…

Varför inte? 

– Vi fick bara in ett anbud, och det hade vi inte råd med. Jag undrar om höjningen av material är inräknat i budgeten. ”Behöver vi allt det här”, kan jag tänka. Vad vi behöver är en ny vattentäkt i Edsåsen, och bygga om reningsverket. Vi behöver en södra infart. Och kärnverksamheterna. Vi behöver tänka oss för, på vad vi spenderar pengarna på.

KD vill fortsätta samarbeta med M, och ser gärna att WP, L och C ansluter. 

Och SD?

– I många frågor tycker vi lika. I andra frågor tycker vi olika. 

Frågan om att kvalificera sig för välfärd är ett exempel. SD tycker att godkända svenskakunskaper ska krävas, för att invandrare ska få ta del av kommunala arbetsmarknadsinsatser, som arbetspraktik. KD ser istället arbetspraktiken som en förutsättning för att invandrare ska etablera sig i samhället.

– Framförallt vill vi ha gehör för vår politik. 

Vad är det bästa och sämsta beslutet den senaste mandatperioden?

– Det bästa är att en våning på Vapengränd blir demensavdelning, säger Ärlebrant.

– Bland de sämsta finns att bygga nya förskolan Galaxen. Den är alldeles för stor. Där finns en matsal för 100 barn. Vi vill se mindre barngrupper, gärna typ familjedaghem på landsbygden. 

Kommunens kostnader för placeringar på HVB- och familjehem har ökat – hur vill ni hantera det? 

– Det är svårt att vara familjehem idag. Vi som kommun måste bli bättre på att stötta. Vi kan också göra det lättare att ansöka om att bli familjehem, idag är det onödigt krångligt. 

De äldre kommer bli fler och den arbetsföra befolkningen kommer minska – hur ska det hanteras? 

– Jag tror på mer digitala lösningar. Kalmar prövade medicinrobotar i vården, som sparar tid och minskar misstag. Vi som arbetsgivare måste se till att höja lönerna för undersköterskor, sjuksköterskor och förskolelärare. Och så måste vi se till att ligga på om väg 35, den är under all kritik nu. 

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna fick 3,9 procent av rösterna i valet 2018. De har idag 2 mandat i fullmäktige. 

Tre av partiets viktigaste frågor: Mindre grupper i förskolorna. Fler särskilda demensavdelningar, och fler mötesplatser för äldre. Skapa en handlingsplan för suicidprevention.

Topplistan inför kommunvalet:

1: Maud Ärlebrant, barnmorska, Västervik

2: Lars-Inge Karlsson, ingenjör, Gamleby

3: Therese Klingstedt, projektledare VA, Ankarsrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!