Matlådorna är tillbaka

En undersökning från Lunchfrämjandet visar att matlådan har blivit allt vanligare, speciellt bland männen.

Här sitter de på rad vid sina "bestämda" platser och har avnjutit en härlig lunch tillsammans med arbetskamraterna. Foto: Karin Hertz

Här sitter de på rad vid sina "bestämda" platser och har avnjutit en härlig lunch tillsammans med arbetskamraterna. Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-04-24 00:00
Vid lunchtid plockas matlådorna fram. Många lagar maten själv, andra har turen att få den tillagad. Byggarbetarna vid sjukhuset i Västervik fick avslöja innehållet i sina matlådor. Det varierade allt från kyckling med ris till pasta med tonfiskröra.- Jag är lite bortskämd eftersom jag inte behöver laga min mat själv. Jag veckopendlar hit och tar med mig mat för hela veckan. Jag är väldigt förtjust i pasta. Något mer som är gott att ha med sig är fläskpannkaka, säger Christer Johansson.Ronald Karlsson har med sig pasta med tonfiskröra med ketchup på. Han lagar alltid sin matlåda själv.- Ibland kan nästan den uppvärmda maten vara godare än originalet tycker jag.Likaså Cristoffer Käll har lagat sin mat själv, och i dag blev det ris, kyckling, köttbullar och hemlagad curry.Andra väljer att äta lite mer lunch till frukosten istället. Det alternativet har Peder Johansson och Inge Larsson valt. Därför åt de bara några mackor nu till lunch.Vid lunchrasten kommer de sex byggarbetarna in och sätter sig på samma platser som de sitter på varje dag.- Om någon ny har kommit och satt sig på min plats brukar jag säga till honom att han har satt sig på min plats. Platserna är lite heliga för oss, man har ju sin egna, säger Håkan Eliasson.Att laga storkok är något som Håkan brukar göra. Han tycker nämligen att det är kul att laga mat.- Det blir ofta att jag tar med mig lax i matlådan. Därför att det är så smidigt, säger han.I dag hade man emellertid med sig kyckling med thaicurry och råris. Samma som i går.Innan den 30 minuter långa lunchen är slut bjuder de på kaffe och plockar fram tre sorters kakor.- Vi dricker kaffet till det är slut, och det är gott att avsluta lunchen med en kaka, säger Håkan.
Forskningen kring matlådan
Lunchfrämjandet har gjort en undersökning som visar att medtagningen av en lunchlåda i lunchrummet har ökat med nära 30 procent. Då är det speciellt männen som har ökat kraftigt. Kvinnorna som tar med sig matlådor till arbetet har också ökat men det är männen som står för den stora tillväxten.Projektledaren för Lunchfrämjandets underökning, Jan Borg, tror att lågkonjunkturen har spelat in i ökningen. Undersökningen visar också att de som tar med sig egen lunch är de som är minst nöjda med min lunchrast. På grund av att de tar kortast tid på sig att äta.Genom en telefonundersökning har detta genomförts. Det har varit ett rikstäckande urval och genomförts inom ramen för Omnibus Direkt. Total 570 intervjuer gjordes bland yrkesverksamma män och kvinnor i åldern 20-60 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om