Det är ett mathantverk i ordets rätta bemärkelse det handlar om. Det står snart klart för den som besöker Räven & Osten i Lida.
En hårdost behöver månader av omsorg för att bli riktigt smakrik och god och hundratals liter mjölk förvandlas till ostar som fyller kylrummen.
– Det är ingen idé att stressa igenom processen, det går inte. Det måste ta sin tid, säger Matilda Johansson, samtidigt som hon rör runt i ostmassan i det stora karet.
Trött på laboratorier
Ysterier ligger på svärföräldrarnas gård och ombyggnationen av den gamla ladugården började 2012. Mjölkrummet blev själva hjärtat i ysteriet. Maskinerna köptes begagnade från ett mejeri som lade ner i samma veva.
Året därpå tog produktionen fart.
– Jag kände att jag ville göra något annat efter flera år på olika laboratorier i Stockholm, berättar Matilda, som bland annat jobbade hos läkemedelsföretaget Astra.
Stora hygienkrav
Kunskaperna om hygien och kemiska processer är har förstås kommit väl till pass.
Bara den noggranna hygienen är i en klass för sig. Men innan Matilda satte igång hade hon också praktik på ett gårdsmejeri.
– Jag tog kontakt med en gård i Jämtland som tillverkar ost och gjorde praktik där under några veckor. Vi har fortfarande kontakt, berättar hon.
Osten är så närproducerad den kan bli – mjölken kommer från den närmsta gården, ett par byar bort.
– Det känns viktigt, menar hon.
Öppnade café
Förra hösten utökades verksamheten med en butiks– och cafédel.
Dessutom väntar flera spännande evenemang. Närmast i oktober.
– Förra året hade vi ett evenemang i slutet av september som vi kallade Ost- och Äppelhelg och det blev så lyckat att vi kommer att köra samma koncept igen. Vi är flera matproducenter som samlas här, bland annat en tjej som har ett mobilt musteri och en annan som grillar vildsvinskebab. I år blir det första helgen i oktober.
martina.lingefjord@vt.se