Vid tre tillfällen under det senaste året har Gunnar Lindén, som till vardags arbetar på Tjustbygdens sparbank i Gamleby, fått möjlighet att besöka Nordkorea.
- Jag lästa en annons i tidningen Dagen där man sökte någon som hade kunskap och intresse att vara rådgivare i ett utvecklingsprojekt i Nordkorea där det gällde att utveckla potatisodling. Jag svarade och fick uppdraget.
- Det jag främst lärt mig under de här besöken det är att vara mycket tacksam för att jag lever i ett land som Sverige.
Projektet som Gunnar deltog i har pågått i fyra år och är helt finansierat av SIDA-pengar. Det drivs av Pingstmissionens utvecklingssamarbete, som är en av få hjälporganisationer som kunnat verka i landet under många år.
Ett av många starka intryck som Gunnar berättade om är den personkult som byggts upp kring den förre ledaren Kim Il Song.
- Överallt finns hans bild och texter med budskap om hans storhet. Från högtalare på gator och torg ropas hans budskap ut till folket flera gånger varje dag.
- På tv visas hela tiden propaganda med hans kommunistiska budskap och bilder på allt fantastiskt som åstadkoms i landet. Kim Il Songs födelseår 1912 är till och med utgångspunkt för tideräkningen i landet. Efter hans död 1994 övertogs makten av sonen Kim Jong Il.
Under sina besök har Gunnar Lindén mest vistats på de kooperativ där man håller på och lär koreanerna att odla potatis. Ris och majs är annars den största grödan, men för att få tillgång till mat året runt skulle potatis vara ett bra komplement.
Det mesta arbetet sker normalt med handkraft och med oxar som dragdjur, men på Pingstmissionens kooperativ har man fått hjälp från Sverige med traktorer och andra mer effektiva redskap.
Ett av de stora problemen, enligt Gunnar, är att få folket motiverat att anstränga sig och att förstå att större skördar skulle vara till nytta för dem.
- Det beror på att det mesta som skördas ska skickas in till staten. Först och främst ska de styrande och militären, där en tredjedel av den vuxna befolkningen tjänstgör, ha sitt.
- Matbristen i landet gör sig påmind på många sätt. Nästan all skog har avverkats för att ge plats för odling och varje öppen plats tas till vara. Till och med längst vägarna försöker man odla något ätbart.
Hur länge denna världens sista helt slutna diktatur ska kunna bestå är en fråga som Gunnar haft anledning att fundera över.
- Systemet kräver en oerhörd kontroll. Man bevakar helt enkelt varandra och ingen vågar lita ens på de egna familjemedlemmarna. Via mobiltelefon får man ingen information utifrån. De har sitt eget interna nät. Att försöka på tillgång till Internet kan betyda fängelse, eller något ännu värre.
- Att vi bor på samma planet det är nästan obegripligt. Det var en av Gunnar Lindéns slutsatser efter besöken i Nordkorea.