Matavfall outnyttjad resurs

På Restaurang Smedjan i Västervik råder det inget tvivel om att allt ska sopsorteras. Även matavfallet. - Det är lite synd att kommunen inte kan ta hand om matavfallet bara, säger ägaren Amy Englund.

Amy Englund på Restaurang Smedjan källsorterar allt, inklusive matavfallet som hon har köpt in en egen kompost till.foto: Anders Steiner

Amy Englund på Restaurang Smedjan källsorterar allt, inklusive matavfallet som hon har köpt in en egen kompost till.foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-07-11 00:00

Glas, plast, kartong, plåt och övrigt. Restaurangägaren Amy Englund berömmer kommunen för att det är lätt för restauranger att sopsortera. Sedan den 23 maj i år driver hon Restaurang Smedjan i Tändsticksområdet i Västervik, där Restaurang Bubbel låg tidigare. Tidigare har hon drivit restauranger i både Hedemora och Kisa, den gemensamma nämnaren har alltid varit källsortering.

- Att källsortera är en självklarhet för oss.

Det har aldrig varit något problem eller känts som extra mycket arbete?
- Nej, inte alls. Och det känns dessutom väldigt bra att göra det, säger Englund.

Överlag verkar det som att de flesta restaurangerna i Västerviks kommun källsorterar, visar en rundringning som VT har gjort. Däribland Sahara.

- Vi delar källsortering med Harrys och McDonald’s, det fungerar bra. Vi har alltid källsorterat, säger Jan Örnek på Sahara.

Där återvinner de dessutom olja, som de samlar upp från bland annat fritösen. Dock finns ingen kompostering.

- Det har inte varit så efterfrågat, förklarar Örnek.

Överlag är det också relativt få restauranger som tar tillvara på matavfallet. Mycket mat, som annars hade kunnat omvandlas till exempelvis biogas, slängs alltså. Bruno Nilsson, vd på Västerviks Biogas AB, tycker att det borde gå att ordna på något sätt.

- Det vore väldigt önskvärt om vi kunde ta tillvara på sånt avfall och skapa egen biogas. Jag tycker att det vore jättebra. Det gäller bara att hitta en lösning på det, hur man ska samla in avfallet. För det är inte vår uppgift.

Amy Englund på Restaurang Smedjan tar tillvara på matavfallet via en kompost. Men helst hade hon velat se att kommunen skulle ta hand om det.

- Det är väl det som är lite synd. Istället har vi fått köpa en kompost själva, men det är svårt att få det att fungera. Men jag vill inte slänga maten i sopsäckar, då är det bättre att kompostera.

Hon beräknar att det är cirka tio till 15 liter mat om dagen som måste slängas. På Smedjan slängs det i alla fall i komposten.

VT har sökt företrädare på Västervik Miljö & Energi för en kommentar, dock utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om