Mat med sommardoft

Västervik2004-06-24 01:00
Lättlagad men extra god mat, så att man inte står i köket så länge utan hellre lägger tiden på samvaron vid matbordet. Det är utgångspunkten i Sanna Töringes nya kokbok, illustrerad av fotografen Helene Toresdotter.
Flera av rätterna bygger på ingredienser som i allmänhet finns hemma, vilket underlättar för den som får oväntat sommarbesök. Och då kan man vilja börja med en munsbit som aptitretare, till exempel en sallad eller snittar.
Här finns också fisk- och skaldjursmiddagar, soppor, sallader och andra vegetarisk rätter, kyckling och lamm. Efterrätterna är i de flesta fall baserade på frukt, både från trädgården och från butiken.

Sojamarinerad lax med sushirisbollar
4 personer
700-800 gr laxfilé, gärna skinnfri
Marinad:
0,5 dl japansk soja
knappt 0,5 dl socker
svartpeppar
0,5 tsk sambal oelek
Risbollarna:
3 dl rundkornigt sushiris
3 dl vatten
2,5 msk risvinäger
1 msk socker
drygt 1 tsk salt
c:a 0,5 dl skalat sesamfrö

Lägg laxfilén i en ugnsfast form. Blanda marinaden och häll över. Låt stå en stund i kylen, gärna några timmar.
Gör risbollarna under tiden. Riset ska först ligga i blöt i 20 minuter. Koka det sedan sakta i 20 minuter. Gör en sushidressing av risvinäger, socker och salt, och blanda väl med riset. Rosta sesamfröna i en stekpanna utan fett. Var försiktig, för det går snabbt.

När riset har svalnat kan man forma små köttbullestora bollar som sedan rullas is sesamfrön. Man får vara bestämd och trycka till det, det går enklare om man då och då sköljer händerna i kallt vatten.
Sätt in fisken i 200 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.

Servera med risbollarna och en sallad av hyvlad eller tunt skuren rå morot, fint skuren purjolök, gurka och eventuellt sockerärter. Kokta kall broccoli passar också bra till. Stänk lite risvinäger och sesamolja över grönsakerna som dressing.

NY BOK
Sanna Töringe
Sannas sommarmat
Semic
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om