Mat med äppelsmak
Äpplen sätter smak åt höstens favoriter. Äppelmos till skinksteken är en självklarhet liksom en och annan äppelkaka. Men äpplen kan ge mer än så. Prova den gamla svenska klassikern äppelfläsk någon gång. Låter konstigt men smakar härligt - inte minst med malda kryddnejlikor!
Svensk frukt. Svenska äpplen smakar ofta mer tack vare tunna skal. Just nu är de som bäst så passa på!
Foto:
Gräddsås är standard till skinkstek. För att få extra sting i såsen tillsätts calvados i sista stund. Calvados är sprit gjord på äpplen och smaken är het och intensiv. En skvätt koncentrerad äppeljuice bidrar också med fin äppelsmak. Vill man inte använda sprit går det bra att smaksätta med juice.
Stekt, rimmat fläsk med löksås är en klassiker i den svenska husmanskosten som överlevt de flesta mattrender. "Äpplefläsk" har inte klarat sig lika bra, men faktum är att denna typiska sensommarrätt smakar minst lika gott. Här får lök och några syrliga äpplen göra sällskap i pannan. Lök och frukt steks på gammalt vis i det fett som blir kvar efter det att fläsket stekts.
Äpplefläsk ska, traditionsenligt, serveras med nykokt skalpotatis. Så här års räcker det med att borsta potatisarna. Det tunna skal som hunnit bildas på potatisen behöver inte skalas bort utan kan ätas utan problem.
Få, om ens några frukter är så användbara som äpplen. Var och varannan kokbok har flera sidor med äppelrecept, allt från sallader och såser till mängder av desserter och bakverk. Många är bra, men långt ifrån alla håller måttet.
Ett vanligt problem är äppelkakor som ska gräddas i långpannan. Här förutsätter man att satsen ska täcka hela långpannan, men smeten tryter ofta efter drygt halva.
Ett säkrare sätt är att grädda sin äppelkaka i rund form med avtagbar kant. Volymen är mindre, men kakan blir vackert hög vilket ger ett proffsigt intryck. Bjud den gärna med riktig vaniljsås kokad på färsk vaniljstång.
Smaksatt yoghurt är knappast något nytt. Affärens mejerikyl svämmar över av alla tänkbara smaker.
Men någon med smak av äpple, apelsin, aprikos, kanel, lönnsirap och hasselnötter finns inte. Den får man vackert blanda själv. Gärna på kvällen så den står klar när man vaknar nästa dag.
Det är just sådana små vardagsdelikatesser som gör det lite lättare att komma ur sängen innan solen ens brutit horisonten.
<h3>Recept:</h3>
<strong>Skinkstek med calvadossås</strong>
4-5 personer
1 kg svål- och benfri skinkstek
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk ingefära
1 tsk paprikapulver
Till såsen:
2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
3 dl buljong från tärning
2 dl grädde
3 msk koncentrerad äppeljuice
3 msk calvados
sojakulör
salt och peppar
1. Gnid in steken med salt, peppar, ingefära och paprikapulver. Stick in köttermometern så att dess spets kommer mitt i stekens tjockaste del. Stek köttet i 175 graders ugn, gärna på galler över långpanna. Köttet är klart när kärntemperaturen är 80 grader. Det tar normalt cirka en och en halv timme. Låt det färdiga köttet vila under folie minst 10 minuter innan det skivas upp.
2. Lös upp en buljongtärning (köttbuljong) i tre deciliter vatten i en kastrull. Skölj gärna ur långpannan med buljongen för att få med smak av skinkan.
3. Fräs samman smör och mjöl i kastrull. Tillsätt buljongen (sila om du sköljt ur långpannan) och tillsätt grädde. Koka upp och sjud såsen minst fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med koncentrerad äppeljuice och calvados samt färga med sojakulör.
<strong>Äpplefläsk</strong
4 personer
500 g rimmat fläsk i skivor
2 gula lökar
3 syrliga äpplen
1 krm vitpeppar
1 knivsudd malda kryddnejlikor
1. Skala och skiva lökarna. Skala och kärna ur äpplena. Skär fruktköttet i skivor.
2. Stek fläsket i inte alltför het panna. Ta upp fläsket när det fått fin färg.
3. Sänk värmen och lägg i lök och äpple. Stek blandningen varsamt till dess lök och äpple mjuknat. Lägg tillbaka fläsket och låt att bli genomvarmt.
4. Krydda med peppar och, om man vill, lite malda kryddnejlikor. Servera med kokt potatis och rårivna morötter.
<strong>Äppelkaka</strong>
Till 1 kaka
3 ägg
3 dl strösocker
100 g smör
1 1/2 dl standardmjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
6-10 syrliga äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
1. Skala och kärna ur äpplena. Dela i klyftor som rullas i en blandning av tre matskedar strösocker och en matsked kanel.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i bunke. Mät upp mjölken i en kastrull och lägg i smör. Värm så fettet löser sig och blanda ner i bunken med ägg och socker.
3. Sikta i vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver. En vanlig trådsil fungerar bra som sikt. Arbeta ihop, men inte mer.
4. Smöra en långpanna. Slå i smeten och fördela äppelklyftorna som med lätt tryckning fästs i smeten.
5. Grädda äppelkakan 15-20 minuter mitt i 200 graders ugn.
<strong>Vaniljsås på riktigt</strong
4 personer
4 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1/2 vaniljstång
1. Vispa äggulor och strösocker pösigt. Snitta upp vaniljstången på längden. Det är viktigt för att de små, starkt vaniljsmakande, fröna ska komma till sin rätt.
2. Koka upp grädde och mjölk med den uppskurna vaniljstången med i kastrullen.
3. Ta upp vaniljstången. Vispa ner den kokheta gräddmjölken i skålen med ägg- och sockersmet. Slå tillbaka blandningen i kastrullen och sjud utan att det kokar till dess såsen tjocknar. Det är viktigt att såsen inte börjar koka för då övergår äggulorna till omelett och såsen blir grynig.
4. Slå upp den färdiga såsen i bunke. Rör då och då i bunken under avsvalningen för att minska risken för skinnbildning.
<strong>Yoghurt med äpple och lönnsirap</strong>
4 personer
1 liter naturell yoghurt
2 syrliga äpplen
1 msk koncentrerad apelsinjuice
6-8 torkade aprikoser
1 tsk malen kanel
2 msk lönnsirap
1/2 dl havregryn
2 msk grovt hackade hasselnötter
1. Lägg de torkade aprikoserna i hett vatten. Skala och ta bort kärnhusen från äpplena. Hacka frukterna ganska fint.
2. Häll upp yoghurten i stor skål och vispa den smidig. Blanda i fruktköttet och smaksätt med koncentrerad apelsinjuice, lönnsirap och malen kanel.
3. Fördela fruktyoghurten i fyra portionsskålar och toppa varje med grovt hackade nötter och havregryn. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!