Uppdatering:
Flera läsare har efterlyst adressen till föreningen Djurskyddets hemsida efter gårdagens artikel. Här hittar man såväl efterlysningar, som bilder på upphittade katter. Håll till godo: www.djurskyddetvastervik.se
Det är full rulle i föreningens lilla katthem på Hallströmsgatan. De sex burarna är alla bebodda och det bor katter även i de gemensamma utrymmena. Två karantänburar finns också.
Ändå är det bara en bråkdel av alla katter som får plats här. - Folk ställer upp och öppnar sina hem tillfälligt. Ett större katthem står väldigt högt upp på önskelistan, säger Ylva Lindgren. I våras fick föreningen för första gången ett kommunalt bidrag, då miljö- och byggnadsnämnden ställde upp med 30 000 kronor. Bidraget blev uppskattat, men täcker långt ifrån alla utgifter. Bara veterinärkostnaderna ligger på ungefär 70 000 kronor per år, och en del katter måste ha medicin och specialmat, vilket är dyrt. Medlemmarna tar ibland pengar ur egen ficka till bland annat foder, resor och telefon. Föreningen kan inte bekosta allt sådant. Det är 14 personer som turas om att sköta katthemmet, vardag som helgdag. Mellan fem och sex timmar per dag är någon där. Monica Johansson och Carina Nilsson har varit med sedan starten för fyra år sedan och jobbat ideellt i katthemmet. De önskar att fler kunde engagera sig i verksamheten. - Vi behöver fler jourhem, säger Monica. Flera av medlemmarna har mött människor som till och med blir sura när föreningen inte direkt kan ställa upp och ta emot en katt. - Många tar för givet att vi ska hämta alla katter, men vi har ingen möjlighet till det. Vi är inget företag, utan en ideell förening, säger Ylva Lindgren. Hon tycker att alla som vill att det ska finnas en djurskyddsförening i Västervik ska skänka en slant varje månad. - Vi går back på varenda katt vi säljer. På föreningens hemsida kan man efterlysa bortsprungna katter och se bilder på alla upphittade katter och katter som söker nya hem.