Massivt motstånd

Folket i Edsbruk kräver i första hand att beslutet om räddningstjänsten skjuts upp till augusti.

Västervik2003-06-05 06:00
Räddningsutskottets förslag att lägga ned räddningstjänsten i Edsbruk helt och hållet vållade enorm vrede och förstämning i samhället. Folk samlades spontant för att tala ut och lägga upp strategin inför kampen om räddningstjänsten. Kommunstyrelsen ska besluta i frågan redan den 12 maj.
- Vi kräver att beslutet skjuts på framtiden till tidigast 31 augusti, var den spontana reaktionen hos församlingen utanför räddningstjänsten i går.
Besvikelsen var mycket stor, speciellt med tanke på det diskussionsmöte som kommunledningen arrangerade för några dagar sedan.
- Det mötet hade ingen funktion, det blev ingen dialog utan bara en skendemokratisk manöver, säger Björn Dimpker. Vi fick inga svar på mötet, det fanns inga kalkyler på Edshöjden, bara en slags vision som en konsult tagit fram. Hur man kan räkna fram en besparing redovisades aldrig och jag tror att visionen blir dyrare.
- I slutet av mötet sade Ivar Svensson att vi varit elaka mot politikerna och att vi istället för kritik borde komma med konstruktiva förslag. Det gör vi gärna, men det måste ske i samförstånd med politikerna och vi måste få tid på oss att ta fram konstruktiva förslag. Därför vill vi ha ett nytt möte med en dialog där ortsbefolkningens kompetens beaktas och tas till vara. Om man ber om konstruktiva förslag så måste man också ge oss en chans att komma med dem.
Björn och Marie Dimpker flyttade med sin importfirma till Vråka för ett halvår sedan. En starkt bidragande orsak var skolan i Västra Ed.
- Vi kom hit som turister och nu har vi tagit steget att lämna Stockholm för att bosätta oss här. Det finns många fler i Stockholm som har planer på att flytta ut på landet. Här i trakten finns livskvalité och en ytterst bra skola. Men om några barnfamiljer ska flytta hit så måste basservicen finnas kvar. Det som läggs ned kommer aldrig tillbaka och förutsättningarna för inflyttning blir obefintliga.
Cecilia Karlsson är ordförande i intresseföreningen:
- Vi tycker att det började ljusna betydligt i Edsbruk. Det har skett en kraftig föryngring, barnfamiljer har flyttat in. Tidigare fanns massor av tomma hus, idag finns bara ett enda. Det finns många små barn och fler är på väg, säger hon och klappar sig på magen.
- På mötet som kommunen arrangerade sades det tydligt att räddningstjänsten inte skulle läggas ned. Den behövdes inte tas upp till diskussion en gång. Därför blev vi väldigt, väldigt besvikna över löftesbrottet.
- Jag anser att räddningstjänsten istället för att avvecklas bör utvecklas till att omfatta även "i väntan på ambulans".
- Skulle, trots allt, räddningstjänsten läggas ned då är det risk att man knäcker optimismen som just börjat återvända till Edsbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!