Måsarnas vapen: Bajs och fysiskt våld – så försvarar du dig

Måsarnas ungar har lämnat sina bon, och deras föräldrar är oroliga. Kommer du för nära kan de bli aggressiva – men det finns sätt att värja sig mot måsattacker.

Fiskmåsarna är oroliga över sina ungar just nu.

Fiskmåsarna är oroliga över sina ungar just nu.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Västervik2024-06-22 18:00

Nyheten i korthet

  • Måsarnas ungar har börjat lämna bon och föräldrarna är på helspänn, vilket kan resultera i aggressivitet mot upplevda hot. Måsarna använder två attackstrategier: att bajsar på människor och fysiskt våld.
  • På uteserveringar i Västervik kan måsar vara ett problem. Restaurangpersonal måste vara snabba med att plocka in disken för att undvika att måsarna närmar sig.
  • Måsarna är smarta fåglar, och det effektivaste sättet att undvika oroliga måsföräldrar är att helt enkelt att undvika måsungarna.

Västerviks uteserveringar bevakas ständigt av hungriga måsar, och de bygger gärna bo på platta hustak. Fiskmåsen är knappast någon sjöfågel längre, utan snarare en sorts hybrid mellan sjö- och stadsfågel.

Sedan de börjat bosätta sig i städerna har människor och måsar tvingats samexistera, vilket inte alltid fungerar friktionsfritt.

Måsarna är särskilt beskyddande av sina ungar, och när de lägger sina ägg i början av maj vill familjerna vara i fred.

I mitten av juni börjar ungarna våga sig ut i världen, men de vuxna har fortfarande uppsikt över dem. Innan ungarna lär sig att flyga och blir självständiga är föräldrarna på helspänn, och kan gå till attack mot upplevda hot.

Då har måsarna två attackstrategier, berättar djurskyddsexperten Tom Arnbom.

– Det ena är att de bajsar på dig. Det andra är att de slår till dig, antingen med vingen eller att de använder näbben. Och det kan göra ordentligt ont. Hur ilskna de blir skiljer sig från mås till mås, de har lite varierande personligheter. Vissa är mer temperamentsfulla än andra.

undefined
"Håll upp något i luften", tipsar djurskyddsexperten Tom Arnbom.

På uteserveringar kan måsar vara ett problem. Under midsommarhelgen begav VT sig ut för att prata med restaurangpersonal i Västervik. Vi ville ta reda på om det fanns ett problem med måsar på uteserveringarna här.  

Lisa Olsson har jobbat på Guldkant i tre år och berättar att måsarna är ett problem under sommaren.

– Vi måste vara väldigt snabba med att plocka in disken, säger hon.

undefined
Lisa Olsson som jobbar på Guldkant deli berättar att de måste vara väldigt snabba med att plocka in disk.

Det är fler restauranger som beskriver samma sak. En av de andra restaurangerna vi pratar med är Slottsholmen. Noel Johansson som jobbar i receptionen beskriver måsarna som störiga: 

– Personalen måste vara snabb med att plocka undan disken. Fåglarna kommer på en gång annars, berättar han.

Varken Lisa Olsson eller Noel Johansson har varit med om att någon gäst har blivit attackerad när de suttit på deras restaurangs uteservering. Men måsarna kan närma sig och det är lätt att bli skrämd om det skulle hända när man är gäst.

undefined
Noel Johansson, 23, jobbar på Slottsholmen och berättar att de förutom måsarna också har problem med mindre fåglar som vill ta sig in i restaurangen när de öppnar fönster.

 Så vad gör man om man sitter och njuter på en uteservering. Experten Tom Arnbom menar att det finns en teknik som brukar fungera: 

– Håll upp något i luften. En tidning, ett paraply, i värsta fall din hand. Måsen kommer alltid att attackera det som är högst upp.

Samtidigt får man inte använda mer motstånd än nödvändigt:

– Du får inte slå till den, det är förbjudet, varnar Tom Arnbom.

Måsarna har ett rykte av att vara ointelligenta: Kanske är begreppet "IQ-fiskmås" bekant. Det är dock motsatsen till sanningen, menar Stefan Andersson, kommunbiolog i Nyköping.

– De är allt annat än korkade. Anledningen till att de är så framgångsrika är att de är så smarta. De är otroligt bra på att förstå var de lättast hittar mat, och måsen är en väldigt pragmatisk och lösningsorienterad fågel, säger han.

undefined
Fiskmåsarna är oroliga över sina ungar just nu.

Måsarna gillar att bo nära människor, främst för att människor är en bra källa till mat. En annan fördel är att vilda rovdjur håller sig borta från städerna, och människor och huskatter blir då de enda hoten att bekymra sig över.

Det effektivaste sättet att undvika oroliga måsföräldrar är att helt enkelt undvika måsfamiljerna.

– Om man ser ungarna springa runt i trädgården eller på parkeringen, då kan man ju försöka låta dem vara ifred. Oftast flyttar de sig efter någon dag, nu när ungarna är rörliga. Om en dryg vecka kan ungarna flyga och då slutar föräldrarna vara aggressiva, säger Stefan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!