Marknadsknallen Zakaria blev swishlurad i Västervik

Bedrägerier med en falsk Swish-app blivit vanligare på marknader och festivaler. Zakaria är en av de som ofta drabbas.

Zakaria Marrakchi säljer bland annat fotbolsströjor och sådant ungdomar kan gilla. Han råkar ofta ut för swishbedragare.

Zakaria Marrakchi säljer bland annat fotbolsströjor och sådant ungdomar kan gilla. Han råkar ofta ut för swishbedragare.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2024-10-25 05:00

Vi har tidigare berättat om en relativt ny form av bedrägerier där framförallt ungdomar använder sig av appar och så kallade "Swish-botar" för att lura försäljare som tar betalt via Swish.

Programmen härmar utseendet i appen och det ser ut som att man har betalat när man i själv verket inte alls gjort det.

De försäljare vi pratar med under torsdagens marknad i Västervik har alla har hört talas om fenomenet, en blir också ofta utsatt.

Mikael Gardwik är som tur är skonad. Han säljer rökt kött och ölkorv. Han säger att köparna till hans produkter ofta är över 40 år.

– Så mina produkter har väl inte "rätt" målgrupp, det är ofta ungdomar som ägnar sig åt det där. Mina kunder är skötsamma, säger han.

För Adam Clausen är det första marknadssäsongen. Han har hållit på i bara nio månader och säljer armband, smycken och hattar. Han är väl medveten om att problemen finns i stora delar av landet, och därför har han valt att inte ta betalat via Swish.

– Nej, jag använder Sumup istället, deras betalkortsterminal. Det är säkrare just nu, tycker jag.

undefined
Adam Clausen tar inte betalt via Swish, mycket på grund av bedrägeririsken.

Ulf Gollungberg på polisen i Västervik berättade förra gången vi talade om bedrägerierna att han inte kunde dra sig till minnes någon anmälan om denna typ av bedrägerier i kommunen. Det kan tyvärr Zakaria Marrakchi. Han säljer fotbollströjor och annat som hör fotbollen till.

När han var i Västervik under Visfestivalen råkade han ut för Swishbedrägerier. Han anmälde inte, de fick tillbaka sina plagg efter en kort språngmarsch. Han har blivit van.

– Det började på riktigt för kanske ett par år sedan och är vanligt, det händer oss varje marknad. Vi förlorar väl några hundralappar varje marknadsdag på grund av den här formen av bedrägerier, säger han.

– Det är främst ungdomar. De passar på när vi har mycket att göra, då det är svårt att hålla koll på allt.

Själv tar han sig nu tiden att kontrollera att han verkligen får betalt, men även där kan man bli lurad. Apparna har blivit bättre och är svåra att skilja från originalet.

– Man kan heller inte bara gå på ljudet, det plingar till när man får betalt. Det händer att någon swishar en krona, bara för att det ska plinga till.

Ofta köper bedragarna mer än ett plagg.

– "Jag tar en sån också, och en sån", de passar på när de ändå ska luras. 

– Man kan också se när betalningen gjordes, den som de visar upp. Om det har gått några minuter sedan de betalade har de förberett allt innan de visar skärmen. De bestämmer sig, och går iväg en bit för att fixa allt och kommer tillbaka. 

– Det är tråkigt att det händer, det drabbar oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!