"Marknaden för biogas kan försvinna"

Regeringen har föreslagit att biogasbilar inte längre ska klassas som miljöbilar. Något som kan slå hårt mot marknaden för biogas – en bransch som regionen satsat länge och målmedvetet på.

Ett KLT-fordon tankas med biogas.

Ett KLT-fordon tankas med biogas.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2021-06-26 08:00

"Biogas 2021 – Guldruschen". Så löd temat för en konferens i våras, där Region Kalmar var en av arrangörerna. Under konferensen fick deltagarna bland annat höra om hur regionen lyckats lägga grunden för en "guldrusch för biogas". Sedan många år tillbaka har regionen satsat för att främja både produktion och distribution av biogas här. 

Numera finns publika mackar i nästan alla kommuner, och länstrafikens bussar kör till största delen på biogas. När försäljningen av biogasbilar minskar i övriga landet syns i stället en ökning i Kalmar län. 

Men ett nytt förslag från regeringen kan sätta käppar i hjulet för den fortsatta resan. Enligt förslaget ska biogasbilar inte längre räknas som miljöbilar, vilket skulle begränsa möjligheterna för statliga myndigheter att köpa in dem. Bakgrunden är ett EU-direktiv om att höja miljökraven när myndigheter handlar upp bilar, där man vill styra mot mer el- och vätgasbilar. 

undefined
Ett KLT-fordon tankas med biogas.

Kritiker menar att EU borde skilja på naturgas och biogas, eftersom biogas är mycket miljövänligare än naturgas. 

– Egentligen är det ju bara statens myndigheter det handlar om, så kommuner kan fortsätta köpa in biogasbilar. Det stora problemet är att det skickar signaler till alla andra, både kommuner och privatpersoner. Risken är att marknaden försvinner, säger Carolina Gunnarsson på Region Kalmar län. 

På sikt, menar hon, kommer biogasen att kunna användas till andra saker än personbilar – till exempel tunga lastbilar och industrier. 

– Om tio år kan det se annorlunda ut. Men vi är inte där än. I dag är det till fordonen som biogasen kommer till allra mest nytta. 

Carolina Gunnarsson pekar även på att biogasbilar har andra fördelar än bara klimatnyttan. Men hon tycker inte att man ska ställa de olika drivmedlen mot varandra. 

– Biogasen tillverkas lokalt och kan ge arbetstillfällen lokalt, och den bidrar till att hantera gödsel på ett bättre sätt, vilket kan minska övergödningen. Men den biogas vi kan producera räcker bara till en femtedel av alla fordon, så det är inte antingen eller, utan både och som behövs för att vi ska kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle.

Såväl producenter som de som byggt upp mackar kan komma att påverkas om förslaget blir verklighet, enligt Carolina Gunnarsson. Men Jenny Danell, som är försäljningschef på Svensk Biogas, är inte orolig. 

– Det är klart det är tråkigt om miljöbilsdefinitionen görs om. Men även om den gör det får kommunerna fortfarande köpa in biogasbilar. I ett större perspektiv kan det naturligtvis förflyttas när det gäller hur biogasen kommer att användas, men vi ser med tillförsikt på framtiden oavsett vad som händer.

undefined
Biogasmacken i Västervik har gått bra, enligt Svensk Biogas.

Svensk Biogas har ett tankställe i Västervik, på Lunnargatan. Macken har gått bra sedan den öppnade 2017 och försäljningen har ökat successivt. Det tror Jenny Danell delvis beror på att det fanns en biogasmack redan tidigare i Västervik, och i och med det en kundbas, men länstrafikens biogassatsning har förstås spelat stor roll. Vid KLT:s senaste upphandling av kollektivtrafiken krävde man att minst 60 procent av fordonen skulle gå på biogas. 

Både Region Kalmar län och Svensk Biogas branschorganisation Energigas Sveriges har protesterat mot förslaget på en ny miljöbilsdefinition, och skickat in var sitt remissvar till regeringen.

Den 29 juni ska alla remissvar ha kommit in. 

Biogas

Biogas består till största delen av metan. Gasen kan användas för att producera värme, el eller fordonsgas. Oftast framställs biogas genom rötning. Mikroorganismer bryter då ner avfall och annat organiskt material i en syrefrimiljö. På det sättet kan man omvandla slam från reningsverk, gödsel, matavfall och restprodukter från till exempel jordbruket.  

För att kunna använda biogas som fordonsgas renas den från koldioxid, och består då av cirka 97 procent metan. 

Källa: Energigas Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!