Markägare kan åtalas för miljöbrott

I 30 år har mannen samlat eget och andras avfall på sin mark och sedan eldat upp det två gånger om året. I höstas hände det igen, trots att han just fått information om att det inte är tillåtet. Nu kan han åtalas för brott mot miljöbalken.

Skräpigt värre. En fastighetsägare i kommunen hade tidigare i höstas den här skräphögen på sin tomt. Nu har han anmälts för brott mot miljöbalken sedan han eldat upp sitt avfall utan tillstånd.  FOTO: MILJÖ- OCH BYGGNADSKONTORET

Skräpigt värre. En fastighetsägare i kommunen hade tidigare i höstas den här skräphögen på sin tomt. Nu har han anmälts för brott mot miljöbalken sedan han eldat upp sitt avfall utan tillstånd. FOTO: MILJÖ- OCH BYGGNADSKONTORET

Foto:

Västervik2005-11-23 00:25
Det var i december förra året som grannar till mannen hörde av sig till miljö- och byggnadskontoret och frågade om mannen hade tillstånd till en privat "soptipp" på sina ägor. En inspektör från kontoret åkte till platsen och konstaterade att där låg en hel del skräp i form av bland annat gamla möbler, en resårmadrass och träavfall.
Mannen fick ett brev från miljö- och byggnadskontoret där han informerades om de klagomål som hade kommit in. Han upplystes om miljöbalkens regler om att man inte får skräpa ner utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Han informerades också om hur avfall ska tas omhand och att det är förbjudet att själv bränna avfall.

Fastighetsägaren hörde av sig till kontoret och berättade att han bränt avfall på sina ägor i 30 år och att han brukar ringa räddningstjänsten innan. Han hade inte uppfattat det som något problem. Mannen fick återigen veta att man inte får göra så, och att man bara i undantagsfall får bränna avfall själv efter tillåtelse från miljö- och byggnadskontoret. Han lovade att i fortsättningen i stället köra avfallet till Målserums avfallsanläggning.
Men bara någon vecka senare fick miljö- och byggnadskontoret tips om att mannen åter eldat avfall på sin mark. Två inspektörer åkte till platsen och konstaterade att det nyligen eldats där, att markvegetationen var svedd och att delar av avfallet fanns kvar på platsen.
Händelsen ledde till att miljö- och byggnadskontoret kontaktade miljöåklagare för att ta ställning till om det borde väckas åtal för brott mot miljöbalken. Man hänvisade åter till miljöbalkens regler om nedskräpning, hushållning med råvaror och energi och försiktighet om miljö och hälsa.
Förutom att det kan se skräpigt ut med en avfallshög strider också förbränningen mot principer och bestämmelser för hur avfall ska tas omhand. Bland annat kan bråte som ligger länge på marken läcka föroreningar. Att elda privat innebär också att förbränningen inte blir fullständig, till skillnad från om avfallet bränns i en avfallsförbränningsanläggning. Det kan göra att föroreningar sprids till luften.
Miljö- och byggnadskontoret har nu fått besked från mannen om att skräpet är bortplockat. Men ärendet är ändå inte avslutat. Kontoret kommer förmodligen att åter åka till platsen för att kontrollera att skräpet verkligen är borta, innan man kan avsluta ärendet. Och misstanken om miljöbrott kvarstår men åklagaren har ännu inte lämnat något besked om åtal ska väckas eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om