Marinen vägrade återta polisbåtarna
Sex inhyrda stridsbåtar har legat vid brygga hela sommaren.
I ruskväder den 29 april avseglade polisens inhyrda Stridsbåt90 från stenpiren vid Barlastudden i Västervik, för att hinna köras upp till Stockholm och återlämnas till försvaret senast den 1 maj.
Senare visade det sig att marinen vägrade återta såväl denna som de fem andra inhyrda stridsbåtarna förrän hyreskontraktet löper ut, 2004 och 2005.
Hela sommaren har därför sex av Rikspolisstyrelsens, fortfarande inhyrda, båtar legat och guppat oanvända vid en brygga i Vaxholm. För en bryggplatshyra av 500 kronor per polisbåt och månad.
Snart ska båtarna upp på land, vilket kommer att kosta ytterligare pengar för lyftkranar etc.
- Visst känns det lite trist. Eftersom RPS inte fick lämna tillbaks stridsbåtarna, utan måste behålla dem ett år till, kunde vi ju i princip ha använt vår polisbåt i Västervik och Kalmar län hela denna sommar, säger Lars-Erik Andersson, chef för trafik- och gränspolisen i länet.
Lars-Erik Andersson berättar att polismyndigheten i länet hade lagt ned mycket arbete på planering av arbetsscheman för sex man i två besättningar inför seglationssäsongen 2003.
- Vi hade kostat på båten ny utrustning och hade gått igenom den totalt inför sommaren. Vi hade åtminstone räknat med att få en begränsad seglation med vår polisbåt för att kunna klara av bland annat kärnkraftsberedskapen kring Oskarshamnsverket.
- Att köra en sommar till hade inte kostat så mycket. Lönekostnaderna finns ju ändå där.
Enligt Christer Stange, som är poliskommissarie och handläggare på RPS, pågår ännu förhandlingar med försvaret om att få återlämna de av polisen redan tillbakalämnade båtarna åtminstone till den 1 maj 2004.
- Vi har en uppsägningstid på ett år för återlämnandet av båtarna. Vi förhandlar nu med försvaret om huruvida vi i alla fall kan slippa ifrån återställandekostnaden för båtarna till militärt skick, säger han. Detta är kostsamt.
- Vi betalar dock ingen hyra för stridsbåtarna. Vi disponerar dem gratis av en annan statlig myndighet. Vi har betalat ombyggnaderna och kanske måste betala återställandekostnaderna.
Christer Stange menar att RPS ändå sparat in en hel del i driftskostnader på de inhyrda båtarna.
- enligt den undersökning som tidigare gjorts var det ganska små mätbara effekter av den verksamhet polisbåtarna bedrev. De poliser som hade tagits i anspråk för sjötjänstgöringen behövs bättre på land.
RPS anser att brottsligheten i skärgården var alldeles för liten för att motivera åtta polisbåtar.
Sjöpolisen hade funnits i Kalmar län sedan 1989.
Sex av åtta polisbåtar runt den svenska kusten skulle med mycket kort varsel lämnas tillbaka i våras.
Förutom Västervik drogs polisbåtarna in även i Nyköping, Luleå, Karlskrona, Karlstad och Västerås.
Kvar blev endast Stockholm och Göteborg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!