Marianne är kommunens enda EU-kandidat

Marianne Hennel (M) kommunens enda EU-kandidat från något av de åtta stora partierna. Hon är långt ifrån någon topplacering, men säger att hennes kandidatur är allvarligt menad.

Marianne Hennel (M) är enda EU-kandidaten från Västerviks kommun på någon av de åtta stora partiernas listor.

Marianne Hennel (M) är enda EU-kandidaten från Västerviks kommun på någon av de åtta stora partiernas listor.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2024-05-24 05:00

När vi går igenom valsedlarna för de åtta svenska partier som i dag sitter med Europaparlamentet hittar vi bara en kandidat från Västerviks kommun. På plats 31 på Moderaternas valsedel återfinns Marianne Hennel.

Det är långt ner. Är det ett seriöst försök som du gör?

– Jag gör ett seriöst försök för att få prata om EU-frågorna och att få prata om politik. Samtidigt har vi i Moderaterna sagt att vi fokuserar på våra fem toppkandidater. Min tanke med att vara med är att jag vill bidra till partiets jobb i EU-frågorna, svarar Marianne Hennel.

Partiet har i dag fyra mandat, men siktar på ett femte. 

Marianne Hennel är jämförelsevis ny i politiken, men är inte rädd för utmaningar. Hon hamnade i nyhetsfokus inför de allmänna valen 2022 när hon blev en av högt placerad på Moderaternas riksdagslista i Kalmar län. I dag är hon förste vice ordförande i socialnämnden och ledamot i kommunfullmäktige i Västerviks kommun. 

Det var via ett engagemang i företagarfrågor som Marianne Hennel kom in i politiken. Hon var engagerad i regionen företagarna, men såg att det var i partipolitiken som hon kunde få utlopp för ett bredare engagemang.

2022 var hennes första valrörelse. Nu väntar en valrörelse med helt andra utmaningar. Det märkte hon inte minst i lördags när hon stod vid partiets bord på Grön veckoslut i Gamleby.

– Vid riksdagsvalet då visste folk att det var val. Den här gången fick man nästan frågan "varför står ni här den här gången"?

Hon beskriver kampanjandet som ett arbete i tre steg: Först att uppmärksamma medborgarna på att det är ett val. Sedan att övertyga dem att gå och rösta. Därefter kan man börja prata politik. 

undefined
Marianne Hennel (M) har märkt att EU-kampanjandet skiljer sig från det allmänna valet. I EU-valet handlar mycket om att få upp väljarnas engagemang och kunskap om valet.

En svårighet som många vittnar om är att föra ner EU-frågorna på svenskarnas vardag. Egentligen tycker inte att Marianne Hennel att det borde vara så svårt.

– Ta tryggheten. Vi har problem med gängkriminalitet i Sverige. Vi har problem med droger som florerar på våra gator. För att begränsa drogerna då tror vi i Moderaterna på att införa en specialpolis inom EU.

Ett problem tror hon är att EU-politiken upplevs som långt bort.

– Vi behöver "ta hem" frågorna och visa hur EU påverkar dem.

I februari följde Marianne Hennel med ett studiebesök till Bryssel, och fick sitta med och lyssna under möten. Frågorna som diskuterades var inte särskilt annorlunda mot svensk politisk vardag:

– Man pratade om jämställdhet och företagande. Det är en utmaning även i andra europeiska länder. Man pratade om regelkrångel och regelbördor. Det finns liknande utmaningar i hela EU. Tillväxt likaså. Eftersom EU ligger efter globalt sett så är det en gemensam fråga.

– Vi har många frågor som är gemensamma, men av någon anledning så upplever vi det som att det är så himla långt bort.

Hon tycker att EU-politiken inte får särskilt mycket uppmärksamhet i medierna, inte jämfört med amerikanska presidentvalet. En fråga som ligger längre bort geografiskt.

undefined
Marianne Hennel (M) berättar att hon kommer från en familj där man alltid gillat att prata samhälle.

Till sist får hon ranka tre för henne viktiga EU-frågor:

– Först trygghet och säkerhet, som jag pratade om förut: Att bekämpa gängen. Sedan företagarfrågorna: Sverige är ett exportberoende. Vi behöver fler frihandelsavtal. Mindre regelkrångel är en annan prioriterad företagarfråga. Det tredje är att vi måste värna den svenska skogen.

Kandidater nära dig

I EU-valet är Sverige ene enda stor valkrets, men vilka kandidater finns om man vill ha någon från närområdet? Här kommer den geografiskt mest närliggande kandidaten från varje parti. Siffran anger placering på valsedeln. I några partier finns det två kandidater på ungefär samma avstånd. Då har vi valt den högst placerade kandidaten.

Socialdemokraterna: 18: Filip Reinhag, regionråd, 39 år, Gotland.

Centerpartiet: 8: Elsie Gisslegård, 23 år, student, Norrköping

Kristdemokraterna: 47: Gudrun Brunegård, Riksdagsledamot, 66 år, Vimmerby

Moderaterna: Marianne Hennel, 39 år, Västervik

Liberalerna: 9: Johanna Wyckman, nationalekonom, Linköping, 28 år

Miljöpartiet: 7: Rebecka Le Moine, 33, Norrköping, Naturvårdsbiolog, riksdagsledamot

Sverigedemokraterna:  14: Gunilla Hellberg, språklärare, Norrköping

Vänsterpartiet: 18: Tobias Holmberg, Politisk sekreterare, Norrköping, 31 år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!