Maria Carlshamre står upp för kvinnors rätt

I går var hon i Västervik för att prata om sitt arbete i Europaparlamentet.

Maria Carlshamre är starkt kritisk mot att kvinnors rättigheter inte tas på allvar. Foto: ANDERS LILJEGREN

Maria Carlshamre är starkt kritisk mot att kvinnors rättigheter inte tas på allvar. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2005-03-01 00:25
- Man kan tycka att vi tjatar och tjatar om de här frågorna. Men det verkliga samtalet om dem kommer när de som är utsatta inte längre skäms.
Maria Carlshamre, folkpartistisk EU-parlamentariker bördig från Västervik, är här för att prata om liberalism, feminism och kvinnors mänskliga rättigheter.
I Europaparlamentet driver hon de här frågorna och hon är mycket engagerad. I Västervik träffade hon gymnasieelever, polisen, socialkontorets kvinnogrupp och kvinnojouren för att prata om sitt arbete.
- jag skulle egentligen varit här under min valrörelse, men det klaffade inte, säger hon.
Men sedan har riksdagsledamoten Sverker Thorén (fp) övertalat henne att komma i alla fall och frågorna är alltid aktuella.

Hon är mycket kritisk mot regeringen och mot kommuner som inte tycker sig behöva en kvinnojour eftersom "problemen inte finns".
- Vilken kommun har den inställningen till brandkåren? Den dag alla offren pratar - då kommer det att bli omöjligt att fråga sig "har vi råd med det?" Problemet är att regeringen beslutar att kommunerna ska tillhandahålla, men de ger inga pengar. Då blir lagstiftningen ett slag i luften.
Men även folkpartiet kan bättra sig:
- Det är som om till och med folkpartiet har glömt att halva befolkningen är kvinnor - vi röstar faktiskt! Numera.
"Ett slag i luften" är också namnet på den utredning som visar att tio års regeringsbeslut inte lett till några förändringar. De myndigheter som varit satta att verkställa besluten har inte kommit till skott.
- De myndigheter som inte säger ifrån är en sorts produktionsenheter för framtida förövare. Det är ingen slump att Amnesty International sagt att detta är vår tids största människorättsskandal.

Om en vecka, 8 mars, är det internationella kvinnodagen. Vilka är de viktigaste frågorna att ta upp då?
- Jag tycker den här frågan är viktigast. Och abortfrågan. Vi har en väldigt märklig syn på de kvinnor som söker sig hit för att få abort, säger hon.
Alla medborgare i EU har rätt att söka vård inom unionen så länge som vi betalar för det.
- På alla andra områden är det fritt fram, men inte när det gäller abort.
Varför?
- Fråga mig inte - det är regeringen.
Polska kvinnor utlämnas åt kvacksalvare, men irländska kvinnor som åker till Storbritannien för att utföra abort möter inga hinder, säger Maria Carlshamre.
- Men här är ängsligheten total. Och Sverige anser sig vara en nation som är för kvinnors rättigheter . . .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om