Mäns våld bryter ned
Våld mot kvinnor är ett komplext ämne.
Paul Ekstrand är advokat i Västervik. Ibland för han misshandlade kvinnors talan i rätten, ibland är det hans uppgift att försvara en man som har slagit. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
- Så här har det varit under alla de 35 år som jag har varit polis samma visa jämt, säger Karin Andræ Bittner.
Karin Andræ Bittner tjänstgör i Vimmerby, och höll våren 2000 i en utbildning för alla poliser i Kalmar län. Tanken med utbildningen var att alla poliser skulle få bättre kunskaper om hur man bör agera när man misstänker kvinnomisshandel.
Det nya arbetssättet innebär att man ska sätta in massiva åtgärder i det första, akuta stadiet. Syftet är dels att stötta kvinnan, dels att säkra bevis.
- Ofta får vi reda på något annat som händer, till exempel när grannar ringer och klagar över bråk, säger Karin Andræ Bittner. Om man kan misstänka kvinnomisshandel så gäller det att smida medan järnet är varmt, ta tag i kvinnan och fråga vad som har hänt. Redan efter ett par dagar har man ett betydligt sämre utgångsläge.
Det är ett vanligt mönster att misshandlade kvinnor försöker bryta sig ur relationen, flyttar, men sedan flyttar tillbaka till mannen igen. Det är också vanligt att kvinnor som tar steget och anmäler mannen tar tillbaka sin anmälan. De orkar inte gå igenom hela processen med utredning och rättegång.
- Det är oerhört komplext, och det finns inga enkla svar på varför kvinnor låter sig misshandlas, säger Karin Andræ Bittner.
Alla är överens om att mörkertalet är stort när det gäller kvinnomisshandel, men ingen vet hur stort det är. Av de fall som anmäls, leder de flesta inte fram till något åtal. Och av åtalen är det många som inte leder till någon fällande dom.
Paul Ekstrand är advokat och möter då och då misshandlade kvinnor.
- Bevisläget är svårt, konstaterar han. Anmälningarna görs ofta i efterhand, och då syns inga skador längre. Och det finns ju sällan vittnen.
I Paul Ekstrands arbete ingår att vara målsägandebiträde, det vill säga att föra en misshandlad kvinnas talan i rätten. Det kan gälla till exempel krav på skadestånd och ersättning för förlorad arbetsinkomst i samband med misshandeln.
- De flesta känner inte till processen, vet inte hur det går till i en rättssal, säger Paul Ekstrand. Då är det viktigt att jag kan stötta dem där och förklara vad som händer. Det är en viktig social funktion i den här situationen. De här kvinnorna är väldigt utsatta.
I en liten stad som Västervik, där Paul Ekstrand arbetar, får man ta sig an det mesta. Det innebär att det ibland faller på hans lott att försvara förövarna alltså män som har misshandlat kvinnor.
- Det gäller att sätta på sig den hatten i stället, och tänka på att tillvarata hans intressen på bästa sätt. Om han har erkänt, så är det min uppgift att försöka se till att han får ett så rättvist straff som möjligt.
För många kvinnor kan det vara lättare att söka hjälp hos Kvinnojouren i stället för hos någon myndighet. Direktör Svenssons fru går knappast till socialtjänsten däremot kan hon vända sig till Kvinnojouren.
-Vi träffar alla sorters kvinnor, säger Christina Sjöstrand, som är kassör i Kvinnojouren i Västervik. Vissa har vi kontakt med väldigt länge.
Kvinnojouren består av engagerade, erfarna kvinnor, som ser det som sin uppgift att stötta och uppmuntra utan att ställa krav på den misshandlade kvinnan. De betonar att kvinnomisshandel inte är ett relationsproblem, utan ett brott som mannen utsätter kvinnan för. Därför uppmuntrar Kvinnojouren de kvinnor som kontaktar dem att göra en polisanmälan, men respekterar beslutet om kvinnan inte vill.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!