Intagen nekades ta farväl av döende släkting

En intagen på Anstalten Västervik Norra nekades att ringa ett samtal till sin mors telefon för att ta farväl av sin döende mormor. Inte heller framfördes dödsbudet som inkom till anstalten dagen därpå. I stället fick han beskedet långt senare, via sin pappa.

En intagen på Västerviksanstalten JO-anmälde Kriminalvården efter att han nekats ringa ett samtal för att ta farväl av en nära släkting på dödsbädden. Klagomålet gällde också att dödsbudet som kom dagen därpå inte framfördes skyndsamt.

En intagen på Västerviksanstalten JO-anmälde Kriminalvården efter att han nekats ringa ett samtal för att ta farväl av en nära släkting på dödsbädden. Klagomålet gällde också att dödsbudet som kom dagen därpå inte framfördes skyndsamt.

Foto: Karin Hertz/Arkiv

Västervik2022-11-10 18:00

För det sistnämnda, att man inte skyndsamt såg till att den intagne fick vetskap om mormoderns bortgång, får anstalten kritik av Justitieombudsmannen, JO, som i sin bedömning av ärendet förklarar att man ser allvarligt på att anstalten brustit i att förmedla informationen vidare till den intagne.

Enligt Kriminalvårdens eget yttrande var syftet då informationen om dödsfallet inkommit att den skulle föras vidare till den intagne. Men varför informationen inte skyndsamt vidarebefordrades har i efterhand inte gått att klarlägga. Dröjsmålet står i strid med anstaltens egna rutiner.

JO skriver i sitt utlåtande: "Jag anser i likhet med Kriminalvården att förutsättningarna för att förmedla ett telefonmeddelande till en intagen i varje enskilt fall måste utgå från en bedömning av bland annat angelägenhetens art och vikt. Information om en nära anhörigs bortgång är dock utan tvekan en sådan angelägenhet som är av största vikt för en enskild."

JO avstår däremot att uttala sig kring om det var rätt eller fel att neka den intagne att ringa ett kontrollerat samtal för att ta farväl av sin nära släkting, även om man anser att detta borde ha undersökts noggrannare innan avslag. "JO kan inte ändra en myndighets beslut och brukar inte heller ta ställning till om ett beslut är riktigt i sak."

JO:s uppgift är "att granska om en myndighet har handlagt ett ärende på ett korrekt sätt", förklaras i myndighetens bedömning.

Gustaf Robertsson är ställföreträdande kriminalchef på Anstalten Västervik Norra och han förklarar att man alltid måste väga nyttan kontra risken när någon önskar ringa ett samtal utanför anstaltens eget säkrade telefonisystem, kallat INTIK.

– Vi har ett antal inlagda nummer som är godkända att ringa. Om man ska ringa en mobil eller via IP-telefoni är riskerna större ur säkerhetssynpunkt, det vill säga – risken är större att man ringer ett otillåtet nummer så att säga.

– Vid det aktuella tillfället gjordes bedömningen att det inte var säkert att ringa det där samtalet, utanför vårt telefonisystem. Men vi borde ha gjort en noggrannare bedömning, säger Gustaf Robertsson och tillägger:

– Så vi tar till oss av kritiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!