Att få sin aska spridd i vatten är det överlägset vanligaste önskemålet när det kommer till att strö aska. Men för det krävs tillstånd.
Sedan 2012 samordnas tillståndsansökningar på Länsstyrelsen i Östergötland. Dit skickas ansökningar från Kalmar, Östergötland och Jönköpings län. Johanna Lind på Länsstyrelsen i Östergötland berättar att det kommer in ungefär 200 ansökningar om året.
– Av de 190 ansökningar som vi fick in under 2016 handlade 137 stycken om att strö aska i vatten, det kan handla om havet eller i en sjö. 53 handlade om att strö över land, säger hon.
Någon länsspecifik statistik finns inte.
Utströende av aska regleras i Begravningslagen och Begravningsförordningen. I de redan nämnda länen gäller riktlinjerna att platsen i vatten bör vara minst 300 meter från land och aska får inte spridas vid en plats där allmänheten uppehåller sig eller i områden som är skyddade djur- och naturområden. På land får den inte spridas för nära bebyggelse eller på tomtmark, bland annat.
På Peterssons Begravningsbyrå i Västervik säger Raoul Widerström att de får runt fem förfrågningar om året om att strö aska.
– I Västervik är det vanligaste att man vill bli strödd i havet i skärgården, vi har många skärgårdsbor här. Det är olika hur man resonerar. En del anhöriga vill ha en fast plats att gå till, andra anser att den då blir hela havet.
Magnus Andersson på Fonus Öst i Västervik säger att de får runt fem till tio förfrågningar per år.
– I havet är det ofta inget problem att få tillstånd. Det är hårt reglerat och följer man reglerna brukar det gå bra. I annat fall kan man alltid försöka få tillstånd, så brukar vi resonera.
Nya begravningssätt och önskemål blir vanligare. Det menar begravningsbyrån Fenix i ett pressmeddelande. De har utvecklat en metod där askan efter en avliden person blandas med flytande näringsämnen. Dessa pressas sedan ner i marken, vid roten av ett träd man valt ut, kanske på den egna tomten. Tanken är att trädet ska ta upp näringen. Ännu har ingen begravts på det sättet, ingen har ansökt. Det är därför också oklart hur länsstyrelsen ställer sig till metoden. Charlotte Runius är vd på Fenix begravningsbyrå. De väntar nu på att någon ska bli först med att ansöka.
– Vi märker att det finns ett stort intresse för alternativa begravningsmetoder. Jag tror att det är en generationsfråga. Nu söker man mycket på nätet och läser om hur man gör i andra länder eller i andra kulturer, säger hon.