Ung och utan jobb, det är en situation som delas av runt 400 ungdomar i Västerviks kommun. De är upp till 25 år gamla och letar jobb och utbildning, och de ingår i arbetsförmedlingens statistik över ungdomsarbetslösheten.
Situationen är långt ifrån hopplös, om man som ung har tålamod att vänta in bättre tider. Inom några år kommer en hel del pensionsavgångar på arbetsplatserna och samtidigt minskar antalet ungdomar drastiskt.
Västerviks sjukhus är en av de största arbetsgivarna i Västerviks kommun. Hanne Danielsson är personalchef och ansvarig för slutenvården, det vill säga vården på sjukhusets avdelningar, med 1100 anställda. Här behövs folk hela tiden, det är en ständig rekrytering.
– Vi anställer bara utbildad arbetskraft, till exempel många undersköterskor från gymnasiets omvårdnadsprogram. Att börja med sommarjobb hos oss är ett bra sätt att få fast jobb senare, säger hon.
Terese Karlsson från Överum är 25 år och har nu ett ungdomsjobb på Västerviks kommun.
Det kommunala ungdomsjobbet tar slut i augusti. Då hoppas hon ha kommit in på någon av de två utbildningar hon sökt till. Om inte, blir det att leta efter jobb igen.
– Mitt mål är kunna försörja mig själv, så klart. Det ska man kunna när man är 25.
Terese bor fortfarande hemma hos föräldrarna, en situation hon delar med många andra unga vuxna utan jobb.
Västerviks kommuns projekt med ungdomsjobb 20–26-åringarna pågår fram till juni 2015 och inleddes vid årsskiftet. Elin Thomsson är projektledare:
– Ungdomarna får anställning hos oss i max sex månader. Vi räknar med att 55 ungdomar ska ha haft en ungdomsanställning innan projektet är slut.
– Vi vänder oss främst till dem som står längst bort från arbetsmarknaden, de som saknar avgångsbetyg och behörighet för vidare studier. Därför får de parallellt med arbetet läsa till exempel på Komvux.
Omkring tio ungdomar har hittills fått arbete genom projektet.
Läs mer i tisdagens papperstidning och e-tidning!