Många transporter tär på polisresurser
"Transporterna upplevs ibland som inkräktande på ordinarie polisverksamhet."
Framför allt är det transporter och handräckningar åt andra myndigheter polisen tycker tar alltför mycket av resurserna.
- Vi kör lika många transporter som polisen i Örnsköldsvik, säger Per Adlersson vid Västervikspolisen.
- Det är en skyldighet vi har. Vi är tvungna att ställa upp. Ibland kan dock alla transporter upplevas som något inkräktande på den ordinarie polisverksamheten, medger han.
Per Adlersson berättar att all handräckning och olika slags transporter tar mycket tid och resurser. Han kan dock inte säga i exakt vilken omfattning.
- Transporterna påverkar vår verksamhet allt mer ju färre poliser vi blir.
Det är rena serviceåtgärder det handlar om. Västervikspolisen kör handräckning åt en rad olika myndigheter.
- Inte sällan måste vi åka och hämta folk som uteblivit från en förhandling vid tingsrätten. Vi måste också hjälpa socialmyndigheten , sjukvården och andra myndigheter med olika transporter av personer.
- Vi kan inte opponera oss, men visst kan vi ibland tycka att andra myndigheter lika väl kunde stå för en del av transporterna, menar Per Adlersson.
Polisen måste regelbundet köra till exempel ungdomar till LVU-hem, missbrukare till vårdhem och interner till fängelser. De får också ofta transportera häktade mellan häktet och rättegångar vid tingsrätten.
Eftersom oftast två poliser då måste åka med, försvinner en hel polisarbetsdag redan vid ett tre, fyra timmar lågt transportuppdrag.
Per Adlersson berättar att en utredning just nu pågår om huruvida den svenska polisen fortsättningsvis verkligen ska syssla med uppgifter som att till exempel ta hand om upphittade hundar, cyklar med mera.
- Kanske även dessa sysslor skulle kunna läggas över på andra myndigheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!