Många höga chefer pendlar till Västervik

Kommundirektören, sjukhuschefen och en rad vd:ar och höga chefer i Västerviks kommun har något gemensamt. De har ett toppjobb i Västervik – men har valt att bo någon annanstans.

Sibylle Loo är sjukhuschef på Västerviks sjukhus, men är bosatt i Kalmar.

Sibylle Loo är sjukhuschef på Västerviks sjukhus, men är bosatt i Kalmar.

Foto: Christer Andersson

Västervik2024-04-21 18:00

Vi har listat några av de personer med toppjobb i Västervik som pendlar in till kommunen – vissa dagligen, andra på veckobasis. Bland dem finns bland andra kommunens högsta chef, Anders Björlin, och sjukhuschefen Sibylle Loo. Men även Bostadsbolagets och Västervik resorts vd:ar, liksom näringslivschefen Pontus Lindblom, har sin hemadress utanför Västerviks kommun.  

Sjukhuschefen Sibylle Loo har sin arbetsplats i Västervik, men bor i Kalmar, drygt 14 mil bort. 

Hur kommer det sig? 

– Jag har ju min familj där. Men vi har sommarhus i Västervik, så vi är ofta där ändå. 

Ibland tar Sibylle Loo bussen till jobbet, ibland bilen. Det händer också att hon samåker, eller övernattar i Västervik. 

Det blir många restimmar varje vecka hur funkar pendlingen för dig? 

– Det beror ju på vad man tycker är mycket, men jag har valt det och tycker inte det är så farligt. Så långt är det inte. Det funkar bra för mig. 

undefined
Kulturchefen Maria Rudbo är skriven i Göteborg.

Kulturchefen Maria Rudbo bor i Göteborg där hon har sin närmaste familj, men har en övernattningslägenhet i Västervik. I början hade hon inte körkort, och tog ofta bussen till och från Västervik. Men på grund av alltför få bussturer funkade det inte i längden, så hon såg till att ta körkort och började ta bilen i stället. 

Att flytta till Västervik har inte varit något alternativ hittills. Maria Rudbo tycker trots avståndet att det fungerar bra att pendla. 

Finns det något du tycker borde göras för att förbättra pendlingsmöjligheterna till/från Västervik? 

– Det påverkar ju inte mig personligen, men det skulle behöva gå lättare att pendla till Linköping om Tjustbanan fungerade bättre, och man kan jobba på tåget. Jag har haft anställda som pendlat från Linköping, men inte orkat det i längden. 

undefined
Henning Robach, chef på Barracuda, veckopendlar till jobbet. "Många har frågat mig om jag tycker det är jobbigt att köra och faktum är att jag faktiskt tycker det är förunnat att få börja veckan med några timmar för mig själv, att känna att jag hinner fundera, reflektera och planera veckan som ligger framför mig", säger han.

Henning Robach, chef på Saabs affärsenhet Barracuda i Gamleby, är uppvuxen i Norrköping men flyttade till Stockholm efter skolan. Det var också där han träffade sin fru sedan snart 23 år tillbaka. 

– Hon vill gärna fortsätta bo i Stockholm och jag vill gärna bo med henne. När jag fick mitt nuvarande jobb 2019 funderade vi på att flytta och såg många fördelar med Västervik. Sedan kom pandemin och vi vande oss vid att jag var i Västervik under veckorna. Sedan dess har frågan inte aktualiserats på samma sätt igen inom familjen och båda barnen har ju blivit äldre, skriver Henning Robach i ett mejlsvar till VT. 

Under uppväxten i Norrköping brukade Hennings pappa ibland grymta över chefer som inte bor där de arbetar. 

– Han lever inte längre men är begravd vid Östra Eneby kyrka i Norrköping och jag kan precis ana tornet till kyrkan när jag kör förbi på min pendlingssträcka. Det är klart att jag då och då funderar på vad han skulle tänkt kring hur jag pendlar.  

Henning tycker att pendlingen fungerar bra, möjligen kan vinterkvällarna i Västervik kännas långa. 

– Jag försöker dock att använda dem till att motionera och ett tag deltog jag i en bokcirkel. Men jag skulle kunna bli bättre på att delta i aktiviteter för att bättre ta vara på tiden.

undefined
Niklas Lundin är vd på Simpson Strongtie (tidigare Gunnebo Fastening) och bor i Oskarshamn. Att flytta till Västervik har aldrig varit något alternativ, då han är väl rotad i Oskarshamn och tycker att pendlingen fungerar bra.

Niklas Lundin är sedan i somras vd på Simpson Strong-Tie AB (tidigare Gunnebo Fastening) och bor i norra Oskarshamns kommun. Han har pendlat långt tidigare i livet, och tycker att den nuvarande pendlingstiden till Gunnebo är kort. 

– Det är 5,5 mil och tar mig 35 minuter ungefär. Jag delar min tid mellan vår fabrik i Danmark och Gunnebo, men mest är jag i Gunnebo. 

Även Ulrika Björkholm, fabrikschef på Findus i Loftahammar, tycker att hennes dagliga pendlingssträcka känns kort. Hon bor i Söderköping och tar bilen till jobbet – en resa på cirka 55 minuter. 

– När jag började här halverade jag min resväg. Tidigare har jag pendlat till Örebro i 13 år.

Att arbetspendla med kollektivtrafiken mellan Söderköping och Loftahammar är i praktiken omöjligt, och Ulrika är kritisk till att busstrafiken är så bristfällig i området. Det försvårar möjligheterna att få till ett utbyte kring kompetensförsörjning mellan kommunerna i regionen.

undefined
Ulrika Björkholm är fabrikschef på Findus (Wienerbagarn) i Loftahammar och tar bilen till jobbet - vilket är en nödvändighet. "Ska jag pendla kommunalt måste jag åka till Norrköping, sen till Linköping och vidare till Gamleby. Och sen tar jag mig fortfarande inte hela vägen fram till Loftahammar", konstaterar hon.

– När man ska passera gränsen mellan Östergötland och Småland är det ju som en stor mur. Efter Valdemarsvik kan du inte ta dig någonstans egentligen, det enda som går är Flixbus. 

Det är många toppchefer som jobbar i Västervik men inte bor här. Vad tror du det beror på? 

– Jag tycker Västervik är en jättefin stad, och skulle jag flytta någonstans skulle det vara till Västervik. Men jag är ju inte själv, jag har en familj också. Vi bor på landet med fyra hästar, hundar och katter och har byggt upp ett nätverk där. Det är egentligen anledningen till att jag är där jag är. 

Av egen erfarenhet vet hon att det är svårt att rekrytera erfarna chefer inom kommunens gränser. 

– Jag har inte kunnat rekrytera någon med den kvaliteten jag skulle behöva, utan har fått välja någon man tror på och får lära upp. Det kan vara så att personerna som har den kompetensen finns här, men att de redan har ett bra arbete som de inte vill lämna. 

undefined
Näringslivschef Pontus Lindblom tycker inte det är något konstigt att många höga chefer pendlar in till Västervik.

Näringslivschefen Pontus Lindblom tycker att det är "fullt normalt" att det är vanligt bland högre chefer att pendla in till kommunen.

– Så ser det i mångt och mycket ut i de nordiska länderna i kategorin högre chefer. I sin karriär kanske man gör fem år i Västervik, fem år i Göteborg och så vidare. Vi har oerhört starka nationella och internationella företag i Västervik, och man rekryterar brett, både nationellt och internationellt. 

Samma sak gäller vissa specialistkompetenser, som kan vara svåra att rekrytera lokalt. 

– Men förhoppningsvis fastnar man i Västervik och vill flytta hit med sin familj efter ett tag. Att pendla kan vara ett första steg.

undefined
Det är viktigt att det går lätt att pendla in och ut från Västervik, menar näringslivschefen.

Pontus Lindblom tror att trenden att låta medarbetare jobba delvis på distans varit bra för kommunens kompetensförsörjning. Det gör det möjligt att rekrytera i hela landet, och få tag på folk även i yrkeskategorier där konkurrensen är hård om personalen. 

Men är det ändå en fördel om man faktiskt bor i kommunen? 

– Det är alltid en fördel att bo på orten, men det beror lite på vilket kundunderlag man har. Om man har en amerikansk kundbas är det kanske inte lika viktigt. Men jag tror alla arbetsgivare föredrar att ha en närhet, så att man kan träffa kollegor och vara med på aktiviteter. 

Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd, konstaterar att vi reser längre och längre till det vi ska göra, en trend som finns i hela världen. 

– Med tanke på hur angeläget det är att ha rätt kompetens på rätt plats, så får man nog räkna med att det, inte minst i Kalmar län, blir längre pendlingsavstånd. 

Toppchefer från annan ort

Maria Rudbo är kulturchef i Västervik men har sin hemadress i Göteborg. 

Tommy Abrahamsson, vd för Västervik resort, veckopendlar till kommunen från Åre.  

Högsta chefen på Västerviks sjukhus – Sibylle Loo – är bosatt i Kalmar. 

Ulrika Björkholm är fabrikschef på Findus fabrik i Loftahammar, men bor i Söderköping. 

Västerviks kommundirektör Anders Björlin bor i Kalmar. 

På Saabs enhet Barracuda i Gamleby är Henning Robach chef. Han bor utanför Stockholm.

Niklas Lundin är vd på Simpson Strong-Tie AB (tidigare Gunnebo Fastening) i Gunnebo. Men bor i Oskarshamn med sin familj. 

Andreas Horste bor i Vimmerby, och pendlar till sitt jobb som vd på Bostadsbolaget i Västervik.  

Olov Trysberg är chefredaktör på Västerviks-Tidningen och bor i Valdemarsvik. 

Pontus Lindblom är näringslivschef men är skriven i Norrköping. Han är dock ursprungligen från Västervik, och planerar att flytta hit permanent inom kort. 

Den nya chefen för Campus Västervik, Ola Bokström Dagbro, bor i Kalmar. Även han har dock aviserat att han kommer att flytta till Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!