Många tonåringar går i skola på sommarlovet
Ett 80-tal åttondeklassare från hela kommunen sitter sedan förra veckan på skolbänken varje förmiddag. De har tagit tillfället i akt att plugga lite extra i ett valfritt kärnämne. Sommarskolan gör eleverna bättre rustade inför skolstarten i höst.
Sommarplugg. När skolan börjar nästa vecka är Elin Landerdahl, Rebecca Jonsson, Yohanna Andersson och Madelene Henningsson väl rustade. De har redan pluggat två veckor på Ludvigsborgsskolans sommarskola.
Foto:
Varje elev koncentrerar sig på ett ämne, matte, engelska eller svenska.
- Det kan bli lite långtråkigt
ibland med bara matte, men annars är det bra, säger Rebecca Jonsson, elev. Hon tycker också att Sommarskolan skulle ligga en vecka tidigare på sommarlovet.
- Det skulle vara skönt att ha en vecka ledigt innan höstterminen börjar, säger hon.
De åttio eleverna ska börja nian till hösten och under sommarskolan repeterar de föregående års undervisning, samt förbereds på höstens studier.
- Ämnet blir roligare ju mer man kan och ju säkrare man känner sig, förklarar Madelene Henningsson.
En del av eleverna behöver sommarskolan för att bli godkända i ett ämne, men många vill helt enkelt bara lära sig mer, och känna sig säkrare.
Sommarskolan har funnits i Västervik i cirka sex år. Det började med niondeklasser som på detta sätt fick en extrachans att nå behörighet för gymnasieskolan.
Ludvigsborgsskolans rektor Jan Ögren konstaterar att sommarskolan ger resultat.
- Jag tror att det beror på att eleverna på sommarskolan har tid att koncentrera sig på ett enda ämne, säger han.
Skillnaden mot den vanliga skolan är också att grupperna är små och att lärarna har tid för varje elev.
- Man kan se på eleverna att sommarskolan varit en kick för dem, säger Ögren.
Jan Ögren menar att det inte finns något enkelt svar på varför så många elever behöver extraundervisning på sommarlovet.
- Det kan vara så att vi skulle klara alla elever om vi hade mer resurser på skolan, men det kan också vara så att det mål som statsmakterna satt upp för skolan är för högt ställda.
- Jag tror att vi skulle klara fler elever om vi hade mer resurser, säger han.
Ögren säger också att dagens betygssystem sätter en större press på eleverna.
- När vi hade betygssystemet 1- 5 jämfördes eleverna med varandra. I dag är det så att alla elever ska klara vissa mål. Det gör att det blir tydligare vad varje enskild elev kan och inte kan.
I år gick ett 30-tal niondeklassare på sommarskola. I deras fall sker en bedömning om de har en trolig chans att klara godkänt betyg på tre veckor. En plats finns reserverad för dem på gymnasiet, klarar de sina betyg under sommarskolan har de alltså chans att komma in på gymnasiet redan samma höst.
Sommarskolan för åttondeklassarna kostar kommunen cirka 100 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!