Manga seriekonst från 1700-talet
Den japanska serierevolutionen har nått Sverige. Men manga är inte bara serier att läsa. Det är serier att teckna själv också.
Serierevolution. Manga är serier man läser eller ritar själv. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Foto:
Manga är japanska serier som tagit världen med storm. I Japan finns det mangaserier för alla åldrar och intressen. En stor skillnad mot andra serier är att folk inte bara läser - de ritar manga också. Till exempel finns det ungefär 50 000 föreningar bara för japanska hemmafruar som ritar manga.
Det är nämligen något med manga som lockar läsaren att testa själv.
- Ja, det är så enkla former. Manga kan vara mycket avancerat, men det är lätt att komma igång, säger Esbjörn Jorsäter.
- Tröskeln är mycket lägre än om vill teckna Fantomen eller Kalle Anka. Formen på ansikten och huvuden är mycket enklare.
Esbjörn Jorsäter har skrivit flera böcker om att teckna. Nyligen har hans bok Teckna manga (Bonnier Carlsen) kommit. Där går han tillsammans med tecknaren Kwok-Hei Mak steg för steg igenom hur man skapar sin egen mangafigur.
- Huvudet består egentligen bara av huvudets form, en liten krok som näsa och så ögon och mun. Ögonen är stora, mycket större än i andra serier. Lyckas man med ögonen så har man lyckats med ansiktet.
Serieformen startades av en konstnär som levde på 1700-talet. Han gjorde skämtteckningar som han kallade manga. Men den stora serieexplosionen kom efter andra världskriget. Japanska tecknare inspirerades av bland andra Musse Pigg och började skapa egna serier.
Manga började slå igenom i Sverige när serieböckerna Dragonball kom. Nu finns det flera serietidningar och snart kommer också den första serietidningen med manga för tjejer.
- Jag märker ett ökat intresse från just tjejer. Förr var det nästan bara killar på mina kurser, nu är det nästan bara tjejer. Det är kul, säger Esbjörn.
Egentligen börjar skapandet av mangafiguren redan innan man börjar rita den. Man måste tänka efter hur man vill att karaktären ska vara. Också här är manga lite lättare än många andra serier.
- Man ska visa alla känslolägen mycket tydligt. Det är lite som i Kalle Anka, fast där syns känslorna i kroppsspråket. I manga ser man känslorna i ögonen och på munnen.
Esbjörn ger kurser i mangateckning för barn. I Stockholm har han särskilda kurser i Kulturskolans regi, men han ger också kortare kurser på bibliotek runt om i landet. Han har dessutom kurser på internet. Om man går in på sajten www.tecknamanga.nu och klickar på länken som heter Kursen så kan man ladda hem en liten folder där man kan få hjälp med att teckna sin egen mangakaraktär.
I många serietidningar finns det tips för hur man ska rita av de serier man just har läst. Esbjörns mangaskola finns till exempel i varje nummer av serietidningen Shonen Jump.
- Vanliga seriehjältar får man oftast inte rita av. Om man gör det kan man nästan bli stämd. Men i Japan vill de att barnen ska göra precis det, rita av sina hjältar och allra helst skapa egna äventyr med dem. Ofta ger man ut särskilda serietidningar som bara innehåller läsarnas egna äventyr med hjälten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!