Många lockas att ta lån som de inte har råd med

Skuldsättningen ökar bland svenska privatpersoner. Den främsta anledningen är att det blivit så lätt att låna pengar. Alldeles för lätt, menar bland andra Sveriges Konsumenter som efterlyser restriktioner när det gäller marknadsföringen av olika lånetjänster.

Låna aldrig pengar till konsumtion, säger Jan-Erik Nyberg på Sveriges Konsumenter. 
Foto: Johan Olsson

Låna aldrig pengar till konsumtion, säger Jan-Erik Nyberg på Sveriges Konsumenter. Foto: Johan Olsson

Foto:

Västervik2007-05-11 00:25
Behöver du 10 000 kronor om en timme? Inga problem, efter bara några knapptryckningar på mobiltelefonen har du pengarna på ditt konto. Lika enkelt är det att låna 100 000 kronor.
? Marknadsföringen är alldeles för aggressiv. Och många hamnar lätt i en skuldfälla, anser Jan-Erik Nyberg på Sveriges Konsumenter.
? Förr i tiden var det här med att låna pengar en lång process. Ofta krävdes det ett personligt besök på banken som sedan följdes upp med kreditupplysning som kunde ta flera dagar. Tack vare den moderna tekniken går förloppet på bara några minuter, vilket kan göra att många lockas att ta lån som de egentligen inte har råd med.

Jan-Erik Nyberg är kritisk mot att marknadsföringen av lånen är så pass omfattande och påträngande. Inte sällan möts konsumenterna av reklam för lån redan när de stiger in i en butik. Och alla som någon gång köpt en mobiltelefon eller dator vet att säljarna ofta erbjuder olika former av avbetalningslån.
? Vi ser att många unga människor lockas av den här typen av lån. Det är enkelt och går snabbt att handla varor på kredit. Tyvärr går det så snabbt att många inte hinner sätta sig in i lånevillkoren. För i nästan samtliga fall innebär butikernas avbetalningslån dåliga villkor, säger Jan-Erik Nyberg.

Så kallade blancokrediter, det vill säga lån utan säkerhet, har ökat med 58 procent under de senaste sex åren. Inte sällan marknadsförs den här typen av lån tillsammans med exempel på de möjligheter som pengarna kan ge, till exempel att få råd till en lyxig resa till ett exotiskt land eller möjlighet att köpa en dyr tv.
? Den som bär på dessa drömmar men saknar medel att förverkliga dem lockas lätt att ta ett lån. Just marknadsföringen är förrädisk eftersom den spelar så mycket på känslor och inte förnuft, säger Jan-Erik Nyberg som är kritisk till att många snabba lån dessutom uppges vara räntefria.

Han anser att eftersom det tillkommer olika typer av avgifter för uppläggning samt avisering av inbetalningar borde dessa avgifter likställas med ränta. Och då är det inte säkert att det snabba och enkla lånet blir så billigt.
? Min bestämda åsikt är att man aldrig ska låna till konsumtion. Vill man ha en vara eller tjänst bör spara pengar tills man har råd, annars är det lätt att fastna i en skuldfälla som det kan vara svårt att ta sig ur, säger han och fortsätter:
? Vidare skulle jag vilja ha en översyn av marknadsföringslagen så att lånen inte marknadsförs lika aggressivt som i dag. Helst bör det lagstiftas om någon ångerrätt så att konsumenterna har möjlighet att tänka över om de verkligen ska köpa på kredit.

Jan-Erik Nyberg menar att staten borde ta ett större ansvar och se till så att inte så många hamnar i en skuldfälla. Ett effektivt sätt vore att införa obligatorisk undervisning i privatekonomi för alla elever i grundskolan och gymnasiet.
Vidare borde det finnas bättre möjligheter för privatpersoner att få oberoende ekonomisk rådgivning. Den rådgivning som erbjuds i dag förmedlas ofta via dem som erbjuder lånen, vilket strider mot den internationella ISO-standarden för finansiell rådgivning.
? Naturligtvis bör inte rådgivning och försäljning av finansiella tjänster blandas ihop, som det nu är fallet i Sverige.
Peter Fredriksson/TT Spektra


<h3>Betala räkningarna i tid</h3>
Ibland kan det vara alldeles för mycket av månaden kvar i förhållande till hur stor summa pengar som finns på kontot. Det viktigaste är dock att betala alla räkningar i tid för att inte hamna i Kronofogdens register över skuldsatta.
De flesta företag har nolltolerans mot obetalda räkningar när det gäller privatpersoner. Den som inte betalar i tid får i de allra flesta fallen omgående en påminnelseavi där avgift och ränta lagts till.
Under förutsättning att påminnelseavin betalas i tid tillkommer inga ytterligare avgifter eller påföljder. Om pengarna inte kommer in i tid vänder sig företaget sig till Kronofogden för att göra en ansökan om betalningsföreläggande.
Föreläggandet är ett bevis på att det finns en skuld och på att Kronofogden kan driva in den. Den skuldsatte får därefter ett brev som ska undertecknas. Skulle det finnas några felaktigheter måste man skriva till Kronofogden, i annat fall utfärdas ett bevis på att skulden är riktig - ett så kallat utslag.
Därefter hamnar den skuldsatte i de register som kreditupplysningsföretagen har tillgång till. Med en betalningsanmärkning blir det mycket svårt att till exempel låna pengar, ansöka om kreditkort eller hyra lägenhet.
Peter Fredriksson/TT Spektra


<b>Så här slipper du att hamna i skuldfällan:</b>
- Ta tag i situationen, låt inga kuvert förbli oöppnade
- Se upp med dyra krediter
- Ha ett mål att jobba för, tänk långsiktigt för att kunna unna dig något extra
- Lägg undan pengar varje månad till de räkningar som betalas per kvartal, halvår eller helår
- Öppna ett servicekonto som enbart är till för räkningar
- Använd autogiro - räkningen betalas direkt från ditt konto varje månad
- Om du har lån, kontakta dina långivare och försök sänka dina räntekostnader
- Om du inte kan betala, kontakta den du är skyldig pengar och förklara din situation
Källa: Kronofogden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om