Många kör med dåliga däck på vintern
200 000 svenskar har farliga däck på vintern. Över en miljon har inte tillräckliga kunskaper för att avgöra om dubbade eller dubbfria däck är bäst. Det visar ett par nya undersökningar från däckfabrikanterna Michelin och Continental.- Det stämmer ganska bra med verkligheten på vägarna, säger Ruben Börjesson som både är trafikpolis och teknisk expert på Teknikens värld.
Farliga däck. Jan Westling, produktchef på Continental Däck i Sverige har gjort en uppskattning av hur många bilar som kör omkring med farliga däck på vintern.Foto: Jesper Ernholm
Foto:
- Men redan när mönsterdjupet är 5 millimeter försämras vägegenskaperna så kraftigt att däcken kan betraktas som utslitna. Risken för vattenplaning ökar och bromssträckan ökar dramatiskt, säger Jan Westling som är produktchef på Continental Däck i Sverige.
Continental har sammanställt uppgifter från Däckbranschens informationsråd och Vägverket för att jämföra vinterdäcken i olika delar av Sverige.
De värsta syndarna finns i Skåne. Där körde förra vintern sju procent av alla personbilar med farligt slitna vinterdäck eller sommardäck. Två procent, eller 10 000 bilister, körde med sommardäck. I Dalarna och Jämtland är det däremot svårt att hitta en enda bil som kör olagligt.
Det finns tre typer av vinterdäck att välja mellan: Dubbade, odubbade däck för nordiskt väglag och odubbade däck för mellaneuropeiskt väglag.
- Om man inte vet vad som är bäst så tycker jag man ska satsa på dubbat. Det kanske inte blir det mest ekonomiska, men det ger högst säkerhet. Det är som att ha en krockkudde, dubbarna ger de där extra metrarna den gången det behövs, säger Ruben Börjesson, trafikpolis och teknisk expert på tidningen Teknikens värld.
Däremot tycker han inte att det är självklart att man ska välja dubbat.
- Nej, det är ett sämre miljöval eftersom det river upp partiklar som anses farliga. De flesta av oss behöver egentligen inte dubbat, i många situationer är odubbat lika bra.
Men valet kan vara svårt och kunskapen är dålig. En ny undersökning som Temo gjort på uppdrag av Michelin visar att tre av tio bilister inte anser sig ha tillräckliga kunskaper för att avgöra om dubbat eller odubbat är bäst för dem. Det innebär att 1,3 miljoner svenska bilister känner sig osäkra.
- Man ska köpa ett däck som är anpassat efter den egna körstilen och hur mycket man kör. En handelsresande som kör flera tusen mil sliter ut dubbade däck på halva vintern, medan odubbade håller längre, säger Ruben Börjesson.
70 procent av svenskarna kör dubbat, resten odubbat. I storstäderna pågår sedan flera år diskussioner om att förbjuda dubbdäck både för att de bullrar mer och för att de river upp farligt vägdamm.
- Dubbdäcken behövs för att vägbanan ska ruggas upp, men det skulle räcka om cirka 20 procent av bilarna hade dubb.
De stora däcktillverkarna utvecklar särskilda gummisorter för det nordiska klimatet, men bor man i södra Sverige och kör mest i plusgrader och i vått väglag kan det enligt Ruben Börjesson finnas skäl att köpa dubbfria däck gjorda för vintern på kontinenten.
- Däremot avråder jag från att köpa billiga däck av okänt fabrikat. Man kan visst köpa billigare däck, men då ska man hålla sig till de välkända märkenas lågprismärken. I våra tester får aldrig okända däck från till exempel Asien bra betyg, de håller helt enkelt inte för svensk vinter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!