Många har åtgärds- program

På högstadiet försöker man jobba på olika sätt för att eleverna ska få betyg i alla ämnen, bland annat genom åtgärdsprogram.

Enligt Jan Ögren, rektor på Ludde, har var fjärde elev någon form av åtgärdsprogram, men det är olika hur omfattande det är.

Enligt Jan Ögren, rektor på Ludde, har var fjärde elev någon form av åtgärdsprogram, men det är olika hur omfattande det är.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-08-30 00:07
Jan Ögren, rektor på Ludvigsborgsskolan i Västervik, säger att de successivt har utökat undervisningen i svenska och engelska för niorna, som också kan läsa extra matte på elevens val.De elever i åttan som riskerar att inte få betyg i kärnämnena kan få gå i sommarskola.Det finns också åtgärdsprogram för alla som riskerar att inte få betyg i ett eller flera ämnen.Åtgärderna är på alla nivåer. För någon kan det handla om att få upp närvaron. För någon annan kanske att vissa saker behöver förklaras lite mer.- Jag skulle kunna tänka mig att 25 procent har någon form av åtgärdsprogram, säger Jan Ögren.För åttorna handlar det mycket om att stärka elevernas självförtroende och få dem att tycka att ämnet är roligt, så att de lär sig mer.I nian ligger fokus på att få betyg. På högstadiet kan man inte få "icke godkänd" i något ämne, utan i så fall får man inget betyg. Då har man antingen inte läst det aktuella ämnet, eller inte nått upp till kraven för godkänd.Den som inte får betyg i kärnämnena - matte, svenska och engelska - kommer inte in på något av de nationella programmen, utan får gå IV, individuella programmet. På Västerviks Gymnasium är det i höst betydligt fler elever på IV än förra hösten, i dagsläget 165, mot 112 vid samma tid i fjol. Då är visserligen elevkullen ovanligt stor, men det är oklart om det är hela förklaringen.- Vi har inte hunnit analysera siffrorna än, säger Eivor Bäck, rektor på IV-programmet.En nyhet för i år är att eleverna även kan gå IV på Gamlebygymnasiet.- Det är en stor möjlighet, för många av eleverna har redan en praktisk erfarenhet av det som de sedan ska läsa där. De kan få en yrkesutbildning de inte skulle ha fått annars, säger Bäck.Det är också fler elever än tidigare som läser på så kallade Priv-platser. Priv är en förkortning av programinriktat individuellt program. Eleven läser då ett nationellt program, men hör till IV-programmet och läser upp sina betyg till godkänd med hjälp av lärare från IV.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om