Allt fler gravida vaccinerar sig, men det är fortfarande många som inte gör det. Statistik från den 12 januari i år visar att bara 64 procent av dem som födde barn hade fått minst en dos vaccin mot covid-19, vilket är färre än andra kvinnor i samma åldersgrupper, trots att gravida har högre risk för allvarlig sjukdom.
Det är stora skillnader mellan olika delar av landet, och i Kalmar län är det färre vaccinerade barnaföderskor än någon annanstans i Sverige. Bara 48 procent har fått en dos här, mot 74 procent i Västerbotten.
Maud Ärlebrant jobbar som barnmorska på mödravården i Västervik. Hon tycker att de blivande mammorna bör vaccinera sig, både för sin egen skull och för barnens.
Om man får covid-19 som gravid, är det risk att man får nedsatt syresättning och svårt att andas, vilket i sin tur drabbar barnet i magen. Om den gravida kvinnan har svårt att få luft, kan barnet få syrebrist.
– Det är ganska vanligt att man får förlösa kvinnor för tidigt som har covid, säger Maud Ärlebrant.
Hon tillägger att man inte kan veta innan om man kommer att få "lindriga eller förfärliga" symtom av covid-19, om man blir sjuk.
– Många gravida säger att de skyddar sig och inte handlar i affärer och bara jobbar hemma, men jag tror inte att det går att skydda sig, säger Ärlebrant.
Hon påpekar också att det inte är för sjukvårdspersonalens skull som de gravida ska vaccinera sig, utan för sin egen och för barnet och hela mänskligheten.
– Vi i personalen är ju vaccinerade, så vi är inte oroliga för egen del att bli sjuka.
Ibland möter hon mammor som har läst på olika ställen på nätet att det inte finns belägg för att vaccinet skulle vara ofarligt. Då rekommenderar hon att de i stället går in och läser vad som står på hemsidorna 1177 och Folkhälsomyndigheten.
I Sverige är rekommendationen till gravida att vänta till efter vecka tolv med att vaccinera sig. Behovet av skydd mot svår covid är större mot slutet av graviditeten.
Förutom risken att barnet behöver födas för tidigt, om den blivande mamman smittas av coronaviruset, finns det även andra risker, om man får covid-19 som gravid. Man löper då en ökad risk att drabbas av blodproppar, havandeskapsförgiftning och allvarlig sjukdom som kräver intensivvård.
Enligt Maud Ärlebrant behöver man inte vara orolig för barnet, även om man får vissa biverkningar av vaccinet, som till exempel feber.