Många frågor om länet som kulturhuvudstad

Vad kostar det? Vem ska betala? Vilken är konkurrensen? Det var några av frågorna som ställdes när första rådslaget om Kalmar län som Europeisk kulturhuvudstad 2014 hölls.

Kulturfrågor. Knappt tio personer kom för att diskutera Kalmar läns utsikter att bli Europeisk kulturhuvudstad 2014. Akko Karlsson från regionförbundet svarade frågor och efterlyste idéer på kulturarrangemang.  Foto: Ellen Kindstrand

Kulturfrågor. Knappt tio personer kom för att diskutera Kalmar läns utsikter att bli Europeisk kulturhuvudstad 2014. Akko Karlsson från regionförbundet svarade frågor och efterlyste idéer på kulturarrangemang. Foto: Ellen Kindstrand

Foto:

Västervik2007-05-31 00:25
Knappt tio personer med olika band till kulturen i kommunen dök upp när kultur- och fritidsförvaltningen tillsammans med regionförbundet kallade till diskussion. Tanken var att fånga upp idéer, men det blev mest frågor om genomförandet och ansökningsprocessen.
- Själva ansökningen har en budget på en halv miljon kronor och hälften finansieras av Kalmar kommun, resten står regionförbundet för, säger Akko Karlsson, förste vice ordförande i regionförbundet.
- Om vi sedan får bli kulturhuvudstad får vi 30 miljoner kronor från EU, pengar som kommer att användas till att knyta ihop projektet och till marknadsföring.
- Alla kommuner har en kulturbudget och den ska man optimera med de här pengarna, säger Lars Danielsson, kultur- och fritidschef i Västervik.
Båda tror på möjligheter att hitta sponsorer inom näringslivet. Potentiella sådana är New Wawe Group i Glasriket och Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Västervik har tuff konkurrens av andra städer om att få bli Europas kulturhuvudstad 2014, Lund, Umeå, Göteborg och Norrköping är några av städerna som ansökt. Kalmar län är ensamma om att söka som region, men från början var det Kalmar stad som ville ansöka.
- Det var ointressant att föreslå och nu söker vi som en hel region, vilket är unikt, säger Akko Karlsson.
Det är sedan tidigare redan bestämt att det är Sveriges och Lettlands tur att presentera kulturhuvudstäder. Kalmar läns ansökan ska vara klar och skickas in i november nästa år. 2009 får man svar på vilken stad som "vinner".
- Men oavsett om vi får det eller inte ska förarbetet bli en plattform för länsövergripande kultursamarbete, säger Akko Karlsson. Vi ska också jobba hårt med långsiktigheten i arrangemangen. Det gäller att inte göra som Stockholm gjorde när de var kulturhuvudstad, ha massor med evenemang under ett år, som sedan bara försvann.

Bland de idéer som i alla fall kom fram under mötet handlade många om musik.
- Ankarsrum skulle kunna bli en Europahuvudstad för durspel och industrikulturen kan utvecklas till ett Bruksrike, var en åsikt.
Kantorn Bo Ingelberg tipsade om att Västerviks orgelfestival kommer att arrangeras 2014.
- Det kan hända att den har växt till sig till dess och att den lockar fler än orgelfanatiker.
Konstnärer som närvarade vid mötet förespråkade mer samarbete över kommungränserna och även med Lettland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om