Många försvunna katter i Västervik

Flera i Västervik anmäler nu sin katt försvunnen på olika Facebooksidor.

De flesta katter kommer hem igen men en del försvinner för alltid. Många kattungar lämnas vind för våg så alla bör kastrera sin katt menar Ylva Lindgren.

De flesta katter kommer hem igen men en del försvinner för alltid. Många kattungar lämnas vind för våg så alla bör kastrera sin katt menar Ylva Lindgren.

Foto: Vadim Ghirda

Västervik2020-07-27 10:00

Ylva Lindgren, styrelseledamot på djurskyddet i Västervik säger att det går i perioder men att det just nu är många som är ute och letar efter sina katter. Hon tror att orsakerna är flera.

– Många husägare och sommargäster är ute och jobbar i trädgården och har dörrar och bodar öppna under dagen. När man är klar stänger man och då händer det att en katt ligger där inne och sover. Katter är nyfikna djur, säger Ylva.

En katt som blir instängd kan klara sig olika länge. Efter en vecka till fjorton dagar utan mat och vatten kan inre organ slås ut och de kan bli väldigt medtagna och dö, berättar Ylva.

Det är därför viktigt att man stampar eller sjasar runt ett varv innan man stänger dörren menar Ylva. 

Det finns också andra orsaker till att katter försvinner.

– De kan ha hittat ett annat hem någonstans. De försvinner kanske på våren och så kommer de tillbaka tjocka och belåtna på hösten. Då har de bott hos sommargäster. Katter är äventyrliga och ibland utökar de reviret. 

Inte sällan kan de bli bortjagade av andra katter och då vågar de inte gå tillbaka berättar Ylva. De kan ta månader och kanske befinner de sig bara några hundra meter från hemmet. De rör sig ofta i en radie om 100 till 500 meter.

 Om man vill att katten ska må bra och inte försvinna finns det tre saker att tänka på.

– Man ska kastrera (ny lag sedan 15 juni), id-märka och registrera den. Om man hittar en omärkt katt ska man ta bild på den, ange var den hittades och kontakta djurskyddet. Om den verkar hungrig så bör man ge den mat, säger Ylva. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!