Pensionärerna i Sverige blir allt fler. Och allt fler av dem hamnar under EU:s gräns för relativ fattigdom. I kronor räknat går gränsen vid lite drygt 11 000 kronor i månaden efter skatt. Kalmar län hamnar dessutom över riksgenomsnittet för andelen fattigpensionärer enligt statistik från Statistiska centralbyrån. I länet finns närmare 60 000 pensionärer. Av dessa lever 11 100 av dem under en inkomst på 11 800 kronor i månaden.
Den största andelen av dessa är kvinnor.
– Det är tydligt. Vi har betydligt fler aktiva kvinnor än män i vår organisation och många av dem har det oerhört tufft ekonomiskt, säger Jan Forsberg, ordförande i PRO i Västervik.
Forsberg berättar att många av dem jobbat deltid inom skola, vård eller omsorg. Lönerna har inte varit särskilt höga och det är inte ovanligt att de lever ensamma så de måste stå för allt själva.
– Låt säga att du har en hyra på 6000 kronor och får endast in 11 000. Utöver det måste du betala för kollektivtrafik, mediciner, läkarbesök och mat så klart, det är inte så lätt, fortsätter Forsberg.
Under nästa år så tyder dessutom det mesta på att klyftorna mellan de som har en hög pension och en låg pension kommer öka ytterligare. Det beror enligt Pensionsmyndigheten på att den del av pensionen som grundas på inkomsten höjs med 2,8 procent medan den så kallade garantipensionen endast höjs med 1,1 procent.
– Det innebär ju att de med lite bättre pensioner får en bättre ökning än de med lägre pensioner så det drar isär pensionsnivåerna för pensionärerna, säger Ole Settergren chef på analysavdelningen på Pensionsmyndigheten till Svt:s Smålandsnytt.
Jan Forsberg ser inte alls fram emot det.
– En grupp av pensionärer som redan har det tufft kommer få det ännu tuffare framöver.
Det finns en hel del saker man kan göra för att underlätta för pensionärerna, påpekar Forsberg. En sak är att erbjuda dem rabatter. I vissa kommuner får pensionärer rabatt på mat i affärer vissa tider i veckan, eller rabatt på biljetter inom kollektivtrafiken vissa turer. Men inte i Västervik.
Ytterligare en sak som skulle underlätta för en stor mängd fattigpensionärer är att ansöka om bostadstillägg. Det är många som har rätt till bostadstillägg utan att veta om det, menar Forsberg.
– Vissa kanske ser det som ett bidrag men det är det inte. Har man en hög hyra och en låg pension kan man mycket väl ha rätt till bostadstillägg. Vi har kampanjat om detta länge men det är fortfarande många som missat detta.