Många fällor vid bilköp

Att köpa en begagnad bil av bilhandlare som inte är anslutna till branschorganisationen är riskfyllt. Det visar en undersökning som ekonomen Magnus Johansson gjort.
- Se till att få ett köpeavtal och att allt som ni kommer överens om också anges skriftligt, säger han.

Många problem. Magnus Johansson har skrivit en uppsats om problem som kan uppstå vid köp av en begagnade bil.  Foto: Bertil Ericson/Presens Bild

Många problem. Magnus Johansson har skrivit en uppsats om problem som kan uppstå vid köp av en begagnade bil. Foto: Bertil Ericson/Presens Bild

Foto:

Västervik2005-07-27 00:25
Magnus Johansson fick som förslag från konsumentvägledningen i Örebro att skriva om ämnet konsumenträtt vid köp av begagnad bil, när han skulle göra sin kandidatuppsats i rättsvetenskap. Förslaget var heller inte någon tillfällighet.
- Nej, de hade ganska omfattande problem med begagnande bilaffärer. En anledning är förmodligen det stora antalet bilhandlare i Örebro och att många av dem inte är branschanslutna, säger Magnus.
46 stycken inte branschanslutna bilhandlare identifierade Magnus i Örebro. Det kan jämföras med exempelvis Linköping, som är en större stad, och ändå bara har 8-12 handlare som inte är branschanslutna.
För det är främst här problemen finns, bland bilförsäljare som inte är anslutna till branschorganisationen MRF. I sin studie undersökte Magnus Johansson bland annat antalet anmälningar av bilärenden till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Sett till hur många bilar som säljs var antalet anmälningar som gällde bilköp ifrån icke branschanslutna handlare 4,5 gånger vanligare än vid bilköp från branschanslutna handlare.

- Jag har inte undersökt vilka problem som är vanligast, jag har bara undersökt vilka problem som finns. Man kan dessutom anta att det finns väldigt många fall som inte anmäls.
En allvarlig brist hos många av dessa bilhandlare är enligt studien att köparen inte får något köpeavtal. Vissa handlare använder dessutom avtal som de utformat själva.
- Hälften av de egenförfattade avtal jag stött på innehåller flera otillåtna villkor. Företaget som säljer bilen kan inte friskriva sig från sitt ansvar, säger Magnus Johansson.
Vid köp av en begagnad bil hos ett företag ska ett köpeavtal upprättas. Får man enbart en kvittens ska företagets namn står där.
- Generellt ska man se till att allt som man kommer överens om också anges skriftligt. Muntliga avtal är ju bindande, men de är väldigt svåra att bevisa.
Dessutom tar ARN bara emot fall där det finns skriftlig bevisning.
Köps bilen via annons på nätet, gäller det att se till att skriva ut annonsen eller ta en bild av annonsen med datorns hjälp, ett så kallat screenshot.

Ett företag som säljer en bil till en privatperson har ett mycket större ansvar än en privatperson som säljer till en annan privatperson. Företagets åtaganden och skyldigheter faller under konsumentköplagen. Men för att den ska gälla måste konsumenten kunna bevisa att verklig inhandling har skett av ett företag. Finns då inte ett köpeavtal där företagets namn framgår så är det svårt att bevisa något.
- Det är nämligen inte ovanligt att bilhandlarna i efterhand säger att det är en privat affär, att konsumenten köpt bilen av handlaren eller en anställd som privatperson. Ibland hävdar de också att de bara förmedlat bilen åt någon annan.
Många konsumenter missar också att handpenningen är ett tecken på att ett avtal har ingåtts.
- Man ska vara försiktig med att ge handpenning. Gör man det ska man se till att det skriftlig definieras exakt vad som gäller för handpenningen.

Magnus Johansson är kritisk mot att det inte finns något lagstadgat krav på köpekontrakt för bilar.
- Om det fanns så skulle många problem lösa sig automatiskt. Bilen är många människors dyraste investering, särskilt för familjer som inte har så mycket pengar. Då kan man tycka att även dom borde få samma slags skydd som den som köper hus eller bostadsrätt.
Köparen ska också se upp med manipulerade mätarställningar på importerade bilar.
- Det går att kontrollera, även om det är lite krångligt. Ofta kan man vända sig till bilmärkets generalagent i Sverige och få hjälp. Är det en svensk bil kan man kontrollera det enklare eftersom Bilprovningen har alla uppgifter om bilen.
Magnus berättar hur det kan gå. Folksam skulle värdera en importerad bil som en privatperson köpt av en icke-branschansluten bilhandlare. Det visade sig då att bilen inte hade gått de drygt 8 000 milen som mätaren visade utan drygt 22 000.

En annan fälla är att köpa en bil som på köpeavtal eller kvitto benämns som ett reparationsobjekt. Det innebär i praktiken att försäljningsföretaget friskriver sig från ansvar.
- Företagen kan i princip ange vilken bil som helst som reparationsobjekt, hur bra och ny bilen än är. Köper man bilen som ett sådant objekt så kan man i efterhand alltså inte reklamera fel som uppkommer.
Några speciella garantier finns inte vid köp av en begagnad bil, därför gäller det att vara klok innan köpet.
- Ett bra tips är att ringa till den lokala konsumentvägledaren och fråga om de haft några problem med bilföretaget. På internet finns sajten www.bilskojare.se som listar bilföretaget som anmäls och fälls av ARN, säger han.
Vid själva köpet handlar mycket om sunt förnuft.
- Om bilföretaget ligger i ett litet garage långt ute i ett industriområde och bilarna saknar både pris och varudeklaration, då finns det kanske skäl att vara lite misstänksam.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om