Många fall av struma i Västervik

I Västervik finns ovanligt många människor som drabbas av förstorad sköldkörtel, eller struma som är ett annat namn.
Varför är svårt att svara på, men på kirurgkliniken på Västerviks sjukhus säger verksamhetschefen Kenth Johansson att det är viktigt att uppsöka distriksläkare eller vårdcentralen om man misstänker att man fått struma.

Behandlar struma. Kenth Johansson på kirurgen på Västerviks sjukhus säger att det är viktigt att ta struma på allvar.FOTO: ANDERS STEINER

Behandlar struma. Kenth Johansson på kirurgen på Västerviks sjukhus säger att det är viktigt att ta struma på allvar.FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2007-03-12 00:25
- Norra Småland och Östergötland är av någon anledning områden med extra många fall av struma. Varför vet vi inte, men sjukdomen är starkt ärftlig, säger Kenth Johansson, som ansvarar för kirurgisk behandling av strumapatienter på sjukhuset.
Därför har Västerviks sjukhus stor kunskap och erfarenhet av sjukdomen och hur den ska behandlas. Förra året operarde kirurgkliniken omkring 60 patienter. Av dem kom ett tjugotal från landstinget i Östergötland.
- Det är långa köer där och därför skickas patienterna till Västervik. Det är roligt att vi i Västervik har så pass bra vård av strumapatienter att andra landsting skickar sina patienter hit, säger Kenth Johansson.

I en artikel i Västerviks-Tidningen för några veckor sedan fick läsaren bilden att struma inte är en sjukdom utan enbart en beskrivning av utseendet på sköldkörteln. Men den beskrivningen motsätter sig Kenth Johansson.
Det är viktigt, säger han, att alla är medvetna om att struma bör undersökas. Misstänker man att man har struma ska man uppsöka sin vårdcentral. Då kan läkare med enkla undersökningar avgöra vilken typ av struma det handlar om, om den är godartad eller om behandling måste sättas in.

Struma drabbar i större utsträckning kvinnor än män. Patienterna kan vara i alla åldrar - varje år tar Västerviks sjukhus också emot barn som drabbats.
Sjukdomen innebär att sköldkörteln, som sitter på framsidan av halsen, är förstorad. Det finns olika varianter av sjukdomen med olika symptom.
Giftstruma innebär att den förstorade sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormoner. Därmed rubbas ämnesomsättningen i kroppen och symptomen kan bland annat bli oro och nervösitet, trötthet och sömnsvårigheter, ökad aptit, svettningar och en känsla att man är för varm.
Vid en inflammerad sköldkörtel förstörs ibland funktionen och körteln producerar för lite hormoner. Symptomen blir bland annat frusenhet, trötthet och viktuppgång.
- Sköldkörteln är lite som kroppens värmereglage, säger Kenth Johansson.

Men alla fall av struma behöver inte behandlas. Det finns också godartade varianter.
Vid knölstruma påverkas sällan hormonproduktionen. I många fall får patienten inga besvär, men undantag finns. Den förstorade sköldkörteln kan bland annat påverka rösten och skapa andningsbesvär när den trycker på luftstrupen.
- Just för att det finns olika varianter av struma är det viktigt att få den undersökt av läkare. De flesta är godartade och behöver ingen behandling, men det är viktigt att ta reda på att det inte rör sig om giftstruma, en inflammation eller till och med en cancertumör, säger Kenth Johansson och fortsätter:
- I bland kan det också vara andra skäl till knölen som förstorade lymfkörtlar och då är det viktigt att det slås fast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om