Många elever väljer att inte äta skollunch
Bara hälften av gymnasisterna har anmält intresse för att betala för skolmat.
Över 1600 utskick hade gjorts till ungdomar i gymnasieåldern i kommunen.
På Västerviks gymnasium har man inte själva gjort någon analys av hur stor andel av ungdomarna som valt att inte betala för skolmaten under nästa termin, men ett grovt överslag ger 50 procent.
Några felkällor finns. Fortfarande, trots att anmälningstiden gick ut i början av december, droppar det fortfarande in intresseanmälningar från föräldrar.
Möjligen kan en blankett vara anmälan från flera syskon.
Trots det är bortfallet ändå stort.
- Jag tycker synd om de elever som väljer att inte äta skolmat. Både för studiesituationen och hälsan, säger Maud Andersson, planerare på gymnasiet.
Hittills har hon hört förklaringar som att eleverna har nära hem, och därför väljer att inte äta i skolan.
En vanlig förklaring i framförallt tredje årskurs är att deras schema är sådant att det inte passar att äta på gymnasiet en eller flera dagar under veckan. Då tycker eleverna och/eller deras föräldrar att det inte är prisvärt att betala full terminsavgift för att få skolmat de övriga veckodagarna.
Någon möjlighet att lösa matkort som bara berättigar till ett visst antal måltider finns inte.
- Det är redan nu en jättestor administrativ apparat som vi är tvungna att klara av med befintliga resurser, säger Maud Andersson.
Inte heller kommer elever som upptäcker framåt mars att de inte klarar sig utan skolmat att kunna köpa lunchkort till reducerat pris för den del som återstår av terminen.
- Priset kommer att vara 750 kronor för alla, säger Maud Andersson.
När frågan diskuterades vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde konstaterade både nämndens ordförande Mats Hugosson (c) och förvaltningschefen Lennart Fredriksson att redan i dag är det få elever som äter vissa dagar.
Roger Karlsson, som är chef för bespisningen på gymnasiet, bekräftar den bilden.
- Hos oss kan antalet ätande variera mellan 400 och 1100.
Bottennoteringarna brukar noteras under de sista veckorna på terminen. Under mer normala förhållanden pendlar antalet matgäster mellan 600 och 1000.
Dels är antalet matgäster fler i början veckan, likaså kan praktikperioder spela in men inte minst är valet av maträtt viktigt.
- Allra flest matgäster har vi när det är hamburgare eller pizza. Grytor av olika slag, till exempel kycklinggryta, går också bra, berättar Roger Karlsson.
Bottennoteringarna brukar uppstå när det serveras blodpudding, potatisbullar och ärtsoppa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!